Politiek30 jan '14 16:28Aangepast op 30 jan '14 16:56

'Opvolger 'zeer zwakke' Weekers moet fiscalist zijn'

Auteur: Thijs Baas

De VVD moet op zoek naar een fiscalist als opvolger voor de gisteren opgestapte staatssecretaris Frans Weekers. Dat zegt oud-minister van Financiën Onno Ruding tegen BNR.

Wie het ook wordt, het zal voor Weekers' opvolger een hele uitdaging worden om de problemen met de Belastingdienst op te lossen. En die problemen zijn al jaren geleden begonnen, legt Ruding uit. "Er zijn drie elementen die samenkomen: de Belastingdienst zit met een veel te grote administratieve kerstboom van toeslagen. Dat je dat aan één instelling overlaat kán, maar ze kregen te weinig ruimte om dat goed te doen."

Verder was de leiding van de Belastingdienst destijds 'heel zwak' bij het verwerken van de toeslagen, zegt Ruding. En mede door het eveneens 'zeer zwakke' optreden van Weekers krijgt zijn opvolger een zware klus aan het terugdringen van de 'kerstboom', zodat de Belastingdienst niet overwerkt raakt en verlost is van veel werk. "Maar met de zeer vele bekwame ambtenaren en een effectieve nieuwe staatssecretaris moet je dat kunnen halen."

Fiscalist
Zorgvuldigheid is geboden dus, bij de aanstelling van een nieuwe staatssecretaris. "Ik zou het aanbevelingswaardig vinden als 'ie zelf fiscalist is en met ministerie van Financiën kent. Dat is beter dan iemand die met financiën te maken heeft gehad maar geen fiscalist is." In een hulp-staatssecretaris voor het hoofdpijndossier voelt Ruding niets. "Dat geeft competentievragen en afstemmingsproblemen en maakt het onnodig ingewikkeld. Als een competent iemand niet genoeg is, kom je er ook niet met iemand van buiten."

Ruding heeft zijn twijfels bij 1 januari 2015 als datum waarop het toeslagensysteem op de schop moet, al erkent hij dat er mensen zijn die daar op dit moment beter zicht op hebben. "Maar als je vreest dat je het niet haalt moet je het uitstellen, anders creëer je alleen maar nieuwe ellende. Het is een meer dan moeilijke klus, belastingzaken."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen