Politiek31 jan '14 10:52

Politicus zoekt baan

Auteur: Eva Oude Elferink

Veel oud-politici komen maar moeilijk aan de bak in het bedrijfsleven. Speciaal voor deze groep is er sinds enkele maanden een detacheringsbureau actief. Opgezet door een ervaringsdeskundige.

GP-Staffing heet het bureau: Government Professionals. Een idee van Gerd Leers, zelf voormalig minister van Immigratie, Integratie en Asiel. Hij spreekt dan ook uit ervaring als hij zegt dat het voor politiek bestuurders weer even wennen is als ze terugkeren in het bedrijfsleven.

"Een ex-politiek bestuurder wordt weer aangesproken op zijn competenties en niet op zijn positie. Dat vereist een heel andere insteek", zegt Leers. "Het is eigenlijk heel simpel. In het bedrijfsleven wordt gewoon gekeken naar 'Wat kun je? Welke opleiding heb je?' en vooral 'Welke ervaring heb je?'."

Via zijn detacheringsbureau helpt hij oud-politici aan projecten waarmee zij 'een nieuw netwerk kunnen aanboren'. Het gaat dan ook niet om een vaste baan, maar om tijdelijke trajecten. Leers: "Wat wij doen is een poule van goede mensen vormen die we beschikbaar stellen voor afnemers die op projectbasis mensen zoeken."

Ontkleuren
Daarbij kan het lonen als een politicus de tijd neemt om los te komen van het imago dat hij of zij heeft opgebouwd. 'Ontkleuren', noemt Leers dat zelf. "Iemand neemt in zijn politieke carrière een kleur aan. Dat kan de kleur van zijn politieke partij zijn of de kleur van zijn specialisme en daar kennen we hem allemaal van."

In een minder gunstig geval, zoals bij de woensdagavond afgetreden staatssecretaris Frans Weekers, kan dat ook de kleur zijn van wat diegene is overkomen. Leers: "Je moet iemand altijd de kans geven om weer in balans te komen en te ontkleuren."

Na die tijd kun je evenwichtiger kijken naar wat precies de kwaliteiten van zo iemand zijn, stelt de voormalig minister. "Wat kan hij wel en waar is hij het beste in?"


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen