Politiek13 nov '13 18:10

Depla: Illegaal geteelde wiet te gevaarlijk

Auteur: Marjan van den Berg

Burgemeesters Paul Depla (Heerlen) en Peter Cammaert (Roermond) pleiten bij minister Ivo Opstelten voor het reguleren van de wietteelt. Depla maakt zich zorgen over de gezondheidsrisico's aan de wiet die op dit moment wordt verkocht.

Het huidige gedoogbeleid houdt in dat de verkoop van wiet wordt gedoogd, terwijl de teelt strafbaar is. Depla en Cammaert willen daar een eind maken door onder gemeentelijk toezicht wiet te gaan telen. Opstelten heeft ieder voorstel hiertoe tot nu toe afgewezen.

Tikkende chemische bommen
Volgens Depla is totaal onduidelijk wat voor gezondheidsrisico’s er kleven aan de producten die momenteel te koop zijn in coffeeshops. “Als ik zie welk gif, pesticide ik allemaal binnenhaal als we illegale hennepplantages ruimen, dan moet je er niet aan denken wat er op dit moment eigenlijk wordt verkocht in de coffeeshops. Het zijn vaak tikkende chemische bommen. (…) Als je bedenkt wat er gebeurt als mensen dat roken; dat kun je toch gewoon niet accepteren?”

Volgens Depla werkt het huidige beleid dan ook niet in Limburg. “We zien dat het huidige gedoogbeleid zo halfslachtig is dat er criminele netwerken ontstaan, dat de volksgezondheid in gevaar is, dat er overlast in wijken bestaat. Het huidige beleid is echt verkeerd en er moet een keuze moet gemaakt.

Te overzien
Wat hem betreft is die keus: het gedoogbeleid afschaffen, of het uitwerken richting hennepteelt onder toezicht. Limburg telt acht gemeenten met coffeeshops, zegt Depla. Er is ongeveer 15.000 vierkante meter nodig om deze te bevoorraden. “Dat is eigenlijk best wel te overzien.”

Depla wijst erop dat er op dit moment al hennep wordt gekweekt onder overheidstoezicht, namelijk voor medicinaal gebruik. Hij zegt al met de bedrijven achter deze kwekerijen te hebben gesproken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen