Politiek8 dec '14 07:14

'Draai bezuinigingen terug voor veilige jaarwisseling'

Auteur: Pieter van den Akker

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie moet de bezuiniging van 14 miljoen euro op de plaatselijke handhaving terugdraaien. Dat zegt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten tegen BNR. De VNG heeft dat geld nodig om op oudjaarsdag het vuurwerkverbod strenger te handhaven, zegt Theo Weterings, voorzitter commissie Bestuur en Veiligheid bij de VNG.

Foto: ANP
Foto: ANP

Er komen veranderingen in de afsteektijden van het vuurwerk. Dat mag nu alleen nog maar van 6 uur s avonds tot 2 uur 's nachts - en dus niet meer vanaf 10 uur 's morgens op oudjaarsdag. Ook moet illegaal vuurwerk harder worden aangepakt.

Die afspraken waren gemaakt door onder meer het ministerie en VNG. Maar toen was nog niet duidelijk dat er bezuinigd zou worden op handhaving, vertelt Weterings. "Toen wij voor de zomer die afspraken over de inzet van capaciteit maakten, gingen we er ook van uit dat er geen veranderingen zouden zijn in de beschikbare middelen voor gemeenten om handhaving op straat te brengen. Helaas heeft de minister bij aanbieding van de Miljoenennota een bezuiniging aangekondigd op de bijdragen die gemeenten krijgen voor toezichthouders."

Geen financiële ruimte
Wetering: "Dus ondanks het feit dat we meer taken gaan doen - dat geldt onder andere bij vuurwerkoverlast en toezicht op straat - is er nu minder geld voor gemeenten beschikbaar om dat te doen."

Het gaat om 14 miljoen euro, weet redacteur Annick van der Leeuw: "En dat willen de gemeenten dus terug. Want de minister wil meer handhaving, strenger optreden, maar geeft daarvoor niet de financiële ruimte aan gemeente, zegt Weterings."

Laatstgenoemde:

 Roeien met de riemen
Weterings verwacht dat gemeenten hun uiterste best zullen doen om zo goed mogelijk te handhaven en overlast tegen te gaan. Al moeten ze, zoals hij dat zegt 'roeien met de riemen die ze hebben'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen