Politiek22 mei '13 08:51Aangepast op 22 mei '13 09:37

Vertrouwen op de kracht van vrouwen

Auteur: Thijs Baas

Slechts een op de vijf staatsbedrijven voldoet aan het vrouwenquotum. En dat terwijl de overheid juist het goede voorbeeld moet geven als het gaat om méér vrouwen aan de top. Dat blijkt uit onderzoek van de Nyenrode Business University.

Als het de staat blijkbaar niet lukt meer vrouwen in het bestuur te krijgen, waarom zouden bedrijven zich er dan druk om maken? Bij bedrijven is het 13 procent en bij bestuurders 5 procent, zegt Mijntje Lückenrath, hoogleraar corporate governance aan de Nyenrode Business University, aan de hand van onderzoek dat ze uitvoerde. "Het percentage vrouwen is 18 procent bij commissarissen en 17 procent in totaal. Of het erg is weet ik niet. Je kunt het ook oneens zijn met deze wet, maar we denken wel dat als je als overheid een wet uitgeeft, je er zelf wel aan moet voldoen. De wet is nú van toepassing, dus ik denk dat het nog niet heel erg op het netvlies staat. Je kunt benoemingen afdwingen en vragen stellen over het niet halen van de doelstellingen."

"Een van de argumenten is de arbeidsparticipatie van vrouwen. Daarnaast kiezen mensen vaak de mensen die op ze lijken, ons kiest ons. Men is nog niet bereid om buiten het geëigende netwerk te kijken. Ze zeggen dat ze ze niet kunnen vinden en bedrijven moeten het uitleggen in hun jaarverslag. Een enkel bedrijf geeft aan dat het zijn profielschets heeft aangepast. Een vrouwenquotum is het niet. Het is een streefgetal. Ik heb zelf gewoon heel veel moeite met een overheid die zich bezighoudt met regels binnen het private bedrijf. Ik vind dat in algemene zin het gemiddelde binnen bedrijven rond de 30 procent moet zijn."

Teleurstellend
Sybilla Dekker, voorzitter van de stichting Talent naar de Top, betreurt eveneens dat de praktijk achterblijft bij de doelstellingen. "Dat vind ik ook ontzettend jammer. Bovendien: als de overheid zelf deze wet heeft geïntroduceerd, is het teleurstellend dat ze daar zelf niet aan voldoet. Er is nog veel werk te verrichten."

"Wat er mis gaat is dat als je niet zorgt dat je pijplijn in de groei naar de top wordt ingevuld in het werving- en selectiebedrijf. De overheid doet dat wel, maar als je geen ontwikkelingsprogramma hebt om vrouwen te laten doorstromen, dan wordt de top onvoldoende gevuld met vrouwen. En dat is wat de overheid en staatsbedrijven het echt van moeten hebben. Je moet volgen of daar ook actieve maatregelen worden genomen.

Charter tekenen
"Dat kan, zien we bij de 212 bij ons aangesloten bedrijven. Als bedrijven actie ondernemen en zich door het tekenen van een charter committeren aan de instroom en doorstroom van vrouwen en het behoud, daar moet je je wel op richten. Vrouwen hebben net als mannen keuzemogelijkheid uit banen. Dat geldt ook voor de overheid. Ze moeten de charter ondertekenen zodat ze worden gemonitord of er vooruitgang wordt geboekt."

Het is ook gewoon een wet en als de overheid een voorbeeldfunctie heeft, dan moet je daarmee aan de slag. Het gaat uiteindelijk om een target, een zacht quotum. 'Pas toe of leg uit', is het principe. Wil je in 2016 iets kunnen opleveren, dan moet je zo langzamerhand wel beginnen, want je moet heel hard werken om in drie jaar tijd een aantal vrouwen te benoemen."

Gerelateerde artikelen