Politiek17 jan '14 08:21

Geen grote hervormingen verwacht bij Obama's aanpak NSA

Auteur: Marjan van den Berg

Hoe gaat president Obama de NSA onder handen nemen? Sinds de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden over afluisterpraktijken is de kritiek toegenomen. Later vandaag presenteert Obama zijn plannen.

Een onderzoekscommissie had eerder aanbevelingen gedaan om de ‘scherpe kantjes’ van de afluisterpraktijken af te halen. Zo zou niet de overheid, maar providers informatie over het telefoon- en internetverkeer moeten opslaan. Inlichtingendiensten zouden toestemming van de rechter moeten krijgen om bij die informatie te kunnen. Ook zouden er advocaten moeten komen om de privacy van Amerikaanse burgers te bewaken.

Toch is het de vraag wat Obama met deze aanbevelingen doet, zegt correspondent Reinout van Wagtendonk. “Het klinkt gewoon de laatste paar weken alsof Obama lang niet al die aanbevelingen van die commissie gaat overnemen.”

Hij zal wel zeggen dat er toezicht moet komen, maar grote veranderingen vallen niet te verwachten, zegt Van Wagtendonk. “De meeste analisten hier zeggen: nee, dat kan hij gewoon niet doen. Zijn taak is om Amerika veilig te houden en dat neemt hij heel erg serieus.”

Congres
Verwacht wordt dat de president in zijn toespraak het Congres zal oproepen ook met voorstellen te komen om de inlichtingendiensten aan te pakken. “Hij gaat het balletje in zekere zin vooruitschoppen richting Amerikaans Congres: jullie moeten met me meedoen, jullie moeten meedenken. We moeten die balans – daar komt het voortdurend op neer – tussen veiligheid en privacy met zijn allen gaan bewaken.”

Intussen heerst er grote verdeeldheid in het Congres. Niet tussen Democraten en Republikeinen dit keer, maar tussen enerzijds heel linkse en heel rechtse politici, en anderzijds gematigde politici. Van Wagtendonk: “Heel linkse volksvertegenwoordigers en heel rechtse volksvertegenwoordigers, rechtse Republikeinen en linkse Democraten, gaan hand in hand en vinden dat het veel te ver is gegaan met de NSA. Meer gematigde mensen van de Republikeinen en de Democraten vinden dat de inlichtingendiensten eigenlijk alle ruimte moeten hebben om het nationaal belang te dienen.”

Gerelateerde artikelen