Politiek7 okt '14 13:58

Windmolenparken als potentiële splijtzwam in de coalitie

Auteur: Thijs Baas

Minster Henk Kamp van Economische Zaken blijft achter de afspraken uit het regeerakkoord staan over duurzame energie. Toch zijn de uiteenlopende opvattingen over de noodzaak om nu in te grijpen een potentiële splijtzwam voor de coalitie, maakt verslaggever Jeroen Stans op uit de verschillende geluiden uit Den Haag.

Kamp wil er nog niet aan dat de energiedoelstellingen die zijn afgesproken niet worden gehaald, meldde hij aan het eind van de ochtend. Hij reageert daarmee op een rapport dat officieel nog moet verschijnen, maar de afgelopen dagen al uitlekte. In dat rapport wordt gesteld dat het Nederland niet lukt om in 2020 veertien procent van de opgewekte energie duurzaam te laten zijn.

In de eerste plaats vindt Kamp het - een jaar na het bereiken van het energieakkoord - te vroeg voor dergelijke conclusies, meldt politiek verslaggever Jeroen Stans. Bovendien wijst de minister erop dat hij de vergunningen voor negen kleinere windmolenparken vervangt door vergunningen voor drie grote windmolenparken op zee. Dat die parken vanaf 2017 zullen bijdragen aan een groter aandeel duurzame energie is volgens Kamp nog niet meegenomen in dit rapport.
 

Samsom
Kamp blijft achter de afspraken uit het regeerakkoord staan, houdt hij vol. Maar zijn uitspraken zijn nou net niét waar coalitiepartner PvdA op zit te wachten, zegt Stans. "Diederik Samsom schreef afgelopen weekend op zijn eigen weblog dat er 'zeer zorgelijk nieuws' boven de markt hangt; dat de afgesproken duurzame energiedoelstellingen niet gehaald dreigen te worden." En dat is precies zoals het volgens Samsom niet moet, zegt Stans: mooie afspraken maken, maar ze niet nakomen.

Ook een oppositiepartij als D66 eist meer duidelijkheid van Kamp, terwijl de VVD juist helemaal niets voelt voor extra slagen om de doelstellingen te halen. "VVD-Kamerlid René Leegte gooide in het AD nog wat extra olie op het vuur door juist het tegenovergestelde te stellen: 'desnoods moeten we minder dure windmolenparken op zee bouwen om de kosten te drukken'. Daarmee strijk je de PvdA tegen de haren in, dus dit is een potentiële splijtzwam in de coalitie."

En Kamp? Die maakt zich nog niet al te druk. In 2016 moet in een evaluatie maar blijken of de doelstellingen écht niet worden gehaald.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen