Politiek10 nov '14 17:58

'Teeven moet zo snel mogelijk over de brug komen met bed, bad en brood'

Auteur: Thijs Baas

Staatssecretaris Fred Teeven moet zo snel mogelijk geld beschikbaar stellen voor bed-, bad- en broodregelingen voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Voor de gevreesde aanzuigende werking hoeft hij niet bang te zijn, zegt de Utrechtse wethouder Welzijn, Zorg en maatschappelijke ondersteuning Margriet Jongerius.

Sterker nog: volgens Jongerius blijkt dat mensen na intensieve begeleiding óf terugkeren danwel geconstateerd word dat ze onterecht zijn afgewezen en alsnog een status krijgen. Jongerius reageert op de uitspraak van de Raad van Europa, die stelt dat Nederland uitgeprocedeerde asielzoekers een bed, brood en bad moet bieden. Staatssecretaris Teeven doet nog niets met deze uitspraak: hij wil eerst aanbevelingen van andere Europese ministers afwachten. En dat kan hij doen, want de uitspraak is niet bindend.

Toch is Jongerius blij met de uitspraak van de Raad. Het is volgens haar een steun in de rug voor het verzoek van de gemeente Utrecht en de andere grote gemeenten om de opvang voor ongedocumenteerden te regelen. "Wij hebben als G4-gemeenten een plan om nu al iets te gaan doen aan bed, bad en brood, en niet langer te wachten, omdat wij daar als gemeenten nu al onze voorzieningen voor moeten regelen."

Er zit een grens aan de opvang, begeleiding en ondersteuning, zoals de gemeente die nu nog financiert. "Ik heb deze week een brief aan de gemeenteraad gestuurd dat we tijdelijk nog de verlenging doen van de opvang, maar dat wij nu echt stappen verwachten van de staatssecretaris. Wij financieren nog door tot 1 juli 2015, maar daarvoor moet hij toch echt iets geregeld hebben."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen