Politiek24 mrt '13 11:15Aangepast op 24 mrt '13 11:50

Dieptepunt voor regeringspartijen in peiling

Auteur: BNR Webredactie

Regeringspartijen PvdA en VVD komen samen nog maar aan 41 zetels in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Dat is de laagste score sinds de verkiezingen van september vorig jaar.

De VVD haalde toen 41 zetels, de PvdA 38.

Momenteel is de PVV van Geert Wilders de grootste partij in de peiling, met 24 zetels (15 in september). Daarna volgen VVD en SP, elk met 23 zetels. De PvdA is volgens De Hond deze week nog maar goed voor 18 zetels, net als vorige week.

Volgens De Hond hangt het oordeel van kiezers over de huidige crisis in Cyprus samen met de politieke voorkeur en veranderingen in die voorkeur.

Heffing op spaargeld ook in Nederland mogelijk
39 procent denkt dat een voorgenomen heffing op spaargeld van de Cyprioten ook in Nederland zou kunnen worden doorgevoerd. Evenveel mensen houden dit niet voor mogelijk.

56 procent van de kiezers zou het beter vinden als Cyprus de eurozone verlaat. Ruim de helft van de stemmers vindt dat Europa Cyprus niet moet helpen om overeind te blijven, 37 procent vindt dat Europa juist wel moet helpen om het faillissement te voorkomen.

VVD-kiezers over Cyprus
Van de kiezers die in september op de VVD gestemd hebben en dat nu weer zouden doen, vindt 43 procent dat Europa Cyprus moet helpen. Van de VVD-kiezers die inmiddels zijn overgestapt naar een andere partij, vindt nog maar 17 procent dat.

Ruim 50 procent van de hoogopgeleide kiezers vindt dat Cyprus geholpen moet worden, van de lager opgeleiden vindt maar een kwart dat.

50PLUS zakt 2 zetels
50Plus, nu met 2 zetels in de Kamer, zakt deze week van 18 naar 16 zetels in de peiling. Volgens De Hond komt dat door de publiciteit rond het faillissement van bedrijven van voorman Henk Krol.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder ten minste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag. Als deelnemers de vraag voorgelegd krijgen op wie ze nu zouden stemmen, zien ze eerst hun oude keus voor zich. Zo worden de veranderingen in stemgedrag per individu geregistreerd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen