Politiek12 jul '13 06:55

'Energieakkoord is gemiste kans: niet ambitieus genoeg'

Auteur: Pieter van den Akker

Het energieakkoord dat waarschijnlijk later vandaag gepresenteerd wordt aan het kabinet, is lang niet ambitieus genoeg. Dat zegt hoogleraar duurzaamheid en tranisities Jan Rotmans op BNR.

Het akkoord dat op tafel ligt, is het resultaat van maandenlang onderhandelen. Rotmans verwacht dat iedereen het gaat tekenen, maar zelf is hij er niet blij mee. "We gaan hiermee voldoen aan de minimumdoelstellingen die Brussel ons oplegt, maar ook niet meer dan dat. Als je kijkt hoeveel duurzame energie we dan gaan opwekken (14 procent), dan is dat minder dan het kabinet had gezegd: 16 procent. En eigenlijk zou het 20 procent moeten zijn. Dus je doet het minimale."

Gemiste kans
Een ander belangrijk aspect is volgens Rotmans de vraag of we met het akkoord een groene economie krijgen. "Nou, het antwoord is nee. Er zitten geen fiscale prikkels in, we blijven CO2 uitstoten - daar zit nauwelijks een rem op - en we gaan ook niet op weg naar een andere manier van produceren. Dus ik vind dit echt een gemiste kans."

Toch verwacht hij dat milieuclubs dit akkoord toch gaan ondertekenen. "Ze zijn blij met heel weinig. Het voordeel dat milieuclubs zien is dat er meer windenergie komt, zowel op land als op zee. Op het land hadden we eigenlijk al afgesproken om 6000 megawatt te gaan produceren. Op zee waren er ook intenties. Dat is nu ook vertaald in aantallen. Maar dat vind ik een van de weinige voordelen en je moet je afvragen of dat wordt gerealiseerd. Dan hebben we het ineens over 2023, over tíen jaar."

Slap akkoord
Van Brussel moeten alle EU-landen in 2020 verplicht minimaal 14 procent van hun energie duurzaam produceren, anders volgt een dikke boete. We zitten nu pas op 4 procent. Is die 14 procent wel haalbaar? "Met zo'n slap akkoord niet, denk ik. Er wordt heel weinig bindend vastgelegd. Het zal nog heel veel moeite kosten om dat te realiseren. In feite heb je het over zeven jaar, en dadelijk nog maar zes, vanaf nu. Dus we moeten wel een reuzesprong maken."

Hij gaat verder: "Maar het gaat mij meer om de periode daarna. Als je niet inzet op een groene economie, als je de zware energie-intensieve bedrijven niet aanpakt, dan haal je die 14 procent misschien nog wel. Maar dan ben je nog de laagste in Europa. Maar wat gebeurt er de tien jaar daarna? Dan moet je eigenlijk nog zo'n sprong maken. Dat ga je niet redden. Je moet echt naar een industriebeleid toe en in dit akkoord staat daar helemaal niets over in."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen