Politiek25 mrt '14 15:17Aangepast op 25 mrt '14 16:48

Akkoord over slotverklaring nucleaire top

Auteur: BNR Webredactie

De 58 wereldleiders in Den Haag zijn het dinsdag eens geworden over een slotverklaring. Premier Mark Rutte, die de bijeenkomst voorzat, constateerde dat aan het einde van het overleg.

De top heeft in de slotverklaring nieuwe afspraken gemaakt om te voorkomen dat terroristen nucleair materiaal in handen krijgen, waar ze een kernwapen van kunnen maken.

"Dit communiqué legt de lat hoger", begon Rutte. "We hebben grote stappen gezet richting het bereiken van alle drie hoofddoelstellingen van het NSS." Waarop hij de drie doelstellingen van de nucleaire top uiteenzette.

Verslaggever Laurens Boven vat het samen. "Zowel Rutte als Obama heeft gezegd dat het erom gaat dat de hoeveelheid materiaal waarmee je kernwapens kunt maken, ongelooflijk omlaag moet." En dat is wat ook is afgesproken in de slotverklaring.

Toezeggingen
Zo gaf Obama aan toezeggingen te hebben gekregen dat een aantal landen, van binnen en buiten Europa, daar echt aan gaat werken. "Dat materiaal, dat genoeg is om tientallen kernwapens te maken, zal worden verminderd. Een deel van die landen zullen die dingen ook overdragen. Dan hebben we het over hoogverrijkt uranium en plutonium."

Ook zijn er verschillende afspraken gemaakt die er voor moeten zorgen dat het radioactieve materiaal beter wordt beveiligd. "Er is bijvoorbeeld een akkoord gesloten tussen Kazachstan en de VS dat een land als Kazachstan heel duidelijk geholpen wordt door de VS bij de omgang van die materialen in de centrales en ook bijvoorbeeld bij het installeren van allerlei hoogtechnologische grensbewakingssystemen, waarmee kernmateriaal en nucleair materiaal kan worden geregistreerd."

"Tot slot hebben 35 landen toegezegd dat ze de richtlijnen van de IAEA zullen omzetten in nationale wetgeving. Dat is een belangrijke opsteker voor premier Rutte. Vervelend voor Rutte is dat hij niet alle landen zo ver heeft gekregen, maar wel een deel van de landen."

Andere onderwerpen
Rutte verwees in zijn afsluitende woorden ook naar de onderwerpen die besproken waren die "niet of niet direct'' gerelateerd waren aan het eigenlijke onderwerp van de top. "Dat is ook waardevol'', aldus Rutte.

Rutte gaf vervolgens het voorzitterschap van de nucleaire top terug aan de Amerikaanse president Barack Obama, die met een speech in Praag in 2009 het initiatief had genomen tot de nucleaire toppen.

Nucleair materiaal
Volgens Nederland zijn de toezeggingen van de NSS 2014 een flinke stap vooruit en een goed vervolg op wat eerder tijdens de nucleaire toppen in Seoul (2012) en Washington (2010) al werd afgesproken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen