Politiek5 nov '13 16:43Aangepast op 5 nov '13 18:38

Utrecht draagt Jan van Zanen voor als nieuwe burgemeester

Auteur: Thijs Baas

Jan van Zanen is voorgedragen als nieuwe burgemeester van Utrecht. Om 19 uur geeft Van Zanen een persconferentie.

De huidige burgemeester van Amstelveen is dinsdag tijdens een buitengewone raadsvergadering voorgedragen. De 52-jarige Van Zanen werkte eerder al als wethouder in Utrecht.

Unaniem
De aanbeveling van de vertrouwenscommissie was unaniem, zo werd duidelijk bij de aankondiging. Jan Hagenouw van de winkeliersvereniging Hoog Catharijne hoopt dat Van Zanen met zijn ervaring vooral kan zorgen voor herstel van de affiniteit met ondernemers. "Dat misten we de laatste jaren wel heel erg, dus ik ben heel blij dat hij komt. We hebben al een beetje links college, dus ik denk dat het goed is voor het evenwicht dat er een VVD-burgemeester naast staat."

Niet dat een PvdA-burgemeester per definitie minder positief was ontvangen, maar Hagenouw wil maar zeggen dat Van Zanen als oud-wethouder aan het profiel voldoet. "Hij is een mensen-mens en een ondernemersmens, dus we zijn echt zeer tevreden. Ik ben heel benieuwd wat andere Utrechters ervan vinden, maar ik denk dat ze allemaal wel blij zijn."

Minister Binnenlandse Zaken
De voordracht van de raad gaat nu naar de minister van Binnenlandse Zaken. Als die akkoord gaat, volgt de officiële benoeming door de Kroon. Het is de bedoeling dat Van Zanen begin 2014 aan zijn werkzaamheden begint.

Van Zanen werd in 1990 gekozen in de gemeenteraad van Utrecht. Acht jaar later werd hij wethouder van financiën in die stad, een functie die hij tot 2005 uitvoerde. In dat jaar vertrok Van Zanen naar Amstelveen, waar hij als burgemeester was benoemd. Eerder was hij landelijk voorzitter van de JOVD, de jongerenafdeling van de VVD.

Gerelateerde artikelen