Politiek13 mrt '14 08:03

'Stemmen per volmacht moet anders'

Auteur: Pieter van den Akker

Het systeem van per volmacht stemmen moet op de schop. Dat zegt Rinus van Schendelen, hoogleraar politieke wetenschappen aan de Erasmus Universiteit, op BNR.

"We moeten toch die mogelijkheden tot fraude en ronselen van blanco stembiljetten wat meer aan banden leggen. Nu zijn maximaal twee volmachten toegestaan. Begin eens met dat te halveren. Dan haal je er al vijftig procent mogelijk frauduleuze invullingen uit", zegt Van Schendelen.

Hij reageert op het nieuws dat in Heusden, Soest en Roermond stemmen zouden zijn geronseld door inwoners te vragen naar hun volmachten.

'Te rigoureus'
Bernt Schneiders, burgemeester van Haarlem en voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters, vindt het 'te rigoureus' om nu te zeggen dat het systeem moet worden aangepast nu 'er enkele kleine incidenten zijn'. "Ik heb niet de indruk dat het ronselen op heel grote schaal gebeurt. Het is goed dat de burgemeester van Heusden aangifte heeft gedaan bij het Openbaar Ministerie. Ik denk dat dat de weg is om dit probleem op te lossen en dat wordt bevestigd dat dit niet de bedoeling is."

Schneiders: "Het zijn drie gemeenten waar misschien een enkeling er mee bezig is geweest. Het lijkt me een doorslaande reflex om meteen het hele systeem op de schop te nemen. Het systeem werkt op zich goed. Het is natuurlijk goed dat mensen, die om wat voor redenen dan ook, zelf niet naar de stembus kunnen, iemand kunnen machtigen om dat te doen. Als je dat gaat beperken tot één machtiging, zie ik daar direct allerlei bezwaren aan kleven."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen