Politiek17 jan '14 18:16Aangepast op 17 jan '14 20:24

Verzamelwoede NSA flink aan banden

Auteur: BNR Webredactie

Het programma waarmee de Amerikaanse geheime dienst NSA grote hoeveelheden data verzamelt, wordt aan de banden gelegd. Dat heeft president Barack Obama bekendgemaakt. Veiligheidsdiensten zullen voortaan goedkeuring moeten krijgen van een rechter voordat de database met opgeslagen telefoongesprekken mag worden geraadpleegd.

Bovendien mogen de Verenigde Staten niet langer bevriende regeringsleiders bespioneren, zei president Obama zojuist in een toespraak. Ook veranderen de regels rond het opslaan van telefoongegevens uit het binnen- en buitenland. Bevriende buitenlandse leiders zoals Merkel reageerden eerder boos op de Amerikaanse spionage. De Amerikaanse geheime dienst NSA bleek onder meer het mobieltje van de Duitse bondskanselier in de gaten te houden.

In een langverwachte speech zei Obama dat tientallen staatshoofden en regeringsleiders niet meer in de gaten zullen worden gehouden. De naam van de Duitse bondskanselier Angela Merkel is daarbij uitdrukkelijk genoemd. Het is voor het eerst dat de president uitgebreid inging op het afluisterschandaal en de handelswijze van de Amerikaanse geheime dienst. Hij hoopt met de aangekondigde maatregelen het vertrouwen in de NSA te herstellen.

Rechter
Op dit moment worden de telefoongegevens nog bewaard op NSA-computers, zegt Amerika-correspondent Reinout van Wagtendonk. En om dat te veranderen heeft Obama toestemming nodig van het Congres. "Obama wil dat de particuliere diensten - telefoondiensten en internetdiensten - dat overnemen en dat alleen spionnen daar bij mogen, en uitsluitend als ze toestemming hebben gekregen van een rechter."

Een ongebruikelijke stap is dat Obama de bescherming van eigen burgers van toepassing laat zijn op buitenlanders, zegt Van Wagtendonk. "Hij erkent daarmee impliciet de wereldwijde opschudding door de onthullingen van Edward Snowden over de NSA en het prestigeverlies van de Verenigde Staten. Het was echt een hele belangrijke toespraak. Hij heeft bepaalde dingen aangegeven waardoor de opwinding wat gedempt moet worden en men weer vertrouwen krijgt in het hervinden van de balans tussen veiligheid, privacy en burgerlijke vrijheden."

Gerelateerde artikelen