Politiek27 nov '13 14:31

Pechtold: paspoortplan VVD is pijnlijk en volstrekt ongepast

Auteur: Pieter van den Akker

Als het aan de VVD ligt, worden inwoners van Aruba, Curaçao en Sint Maarten voortaan aan de kleur van hun paspoort herkend. VVD-Kamerlid André Bosman hoopt hiermee de nieuwe wet waarmee kansarme Antillianen uit Nederland geweerd kunnen worden, te ondersteunen. D66-leider Alexander Pechtold reageert op BNR: "Pijnlijk en volstrekt ongepast."

Wat vindt u van het voorstel van de VVD?
"Het is een beproefd recept: je pakt een heel kleine minderheid in je bevolking, je gaat er flink op 'beuken' en dan kom je stoer over. Dat doet de VVD. Maar het heeft natuurlijk niks met liberale waardes en onze rechtstaat te maken."

Dit nieuwe idee valt samen met het eerdere wetsvoorstel van Bosman om kansarme Antillianen uit Nederland te weren. Hoe kijkt u daar tegen aan?
"Ik ben er zelf als minister in 2005 en 2006 nauw betrokken bij geweest. Toen waren de getallen nog heel hoog, kwamen kansarme jongeren hier naar toe. Dat is inmiddels flink teruggelopen, er liggen meer kansen op de eilanden zelf. We vieren deze dagen het 200-jarig bestaan van het Koninkrijk en als je dan ziet dat deze kleine eilanden na een moeilijke periode nu het zelfbestuur vinden - zelf ook macht en tegenmacht organiseren - , dan kunnen we dit soort idiote voorstellen missen als kiespijn."

Volgens de Raad van Europa is hierbij sprake van 'ongelijke behandeling op grond van etniciteit'. Mag dit juridisch dan wel?
"Ik denk dat het voorstel, al is het niet door de Raad van State, maar uiteindelijk door de Eerste Kamer, gewoon door de papierversnipperaar wordt gehaald. Ik ben ook heel benieuwd: de PvdA houdt zich nog heel erg gedeisd. Ik hoop dat die vandaag zo snel mogelijk laten weten dat ze het een ongepast en onzinnig plan vinden. Dan kan de VVD het weer in de la opbergen. Het heeft natuurlijk alles te maken met ongelijkheid. Hoe haal je het in je hoofd om een deel van de Nederlanders een andere kleur paspoort te geven? Het is zo pijnlijk, het is zo ondoordacht. Het is echt bedoeld om de PVV-wind uit de rug van de VVD te houden. Dan zou ik zeggen: kom met originele voorstellen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen