Politiek26 nov '13 09:31Aangepast op 26 nov '13 17:05

Teeven gehoord in zaak-Van Rey

Auteur: BNR Webredactie

Het CDA wil zo snel mogelijk een debat met staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie over zijn rol in de zaak Jos van Rey. Teeven moet op korte termijn uitleg geven over een telefoontje met oud- VVD-wethouder van Roermond, die van corruptie wordt verdacht.

Het telefoongesprek tussen de twee VVD'ers, in september 2012, werd afgeluisterd door de politie, maar juist dát gesprek is niet opgenomen. Teeven moet zich binnenkort voor de rechter-commissaris verantwoorden voor het gesprek. Volgens  Wim de Bruin van het Landelijk Parket was sprake van een IT-probleem. "Het krijgt heel veel belangstelling en om te achterhalen wat er in dat gesprek is gepasseerd en om te ondervangen dat dit gesprek niet is vastgelegd, zal Teeven worden gehoord over de inhoud van het gesprek."

Opmerkelijk en verbaasd, dat net dát telefoontje niet is opgenomen. Dat is het sentiment dat overheerst in de Tweede Kamer. CDA-Kamerlid Peter Oskam heeft minister Ivo Opstelten van Justitie daarom namens de Kamer om een brief gevraagd. "Artikelen van deze aard verschijnen niet dagelijks in de media. Daarom wil het CDA dat de minister zo snel mogelijk duidelijkheid verschaft", zei Oskam in de Kamer.

Rare dingetjes
Opstelten heeft zelf al om opheldering gevraagd bij het OM, liet hij weten. "Ik wil gewoon even van het OM horen wat er is gebeurd in de techniek, maar het kan natuurlijk niet zijn dat er rare dingetjes gebeuren als je tapt." En de staatssecretaris in kwestie, die blijft voorlopig buiten schot? Reitsma: "Teeven zegt dat hij een weerwoord heeft, maar niet nu en niet tegen ons. Dat zal moeten gebeuren bij de rechtszaak tegen Jos van Rey. Maar bij het OM lijken ze ook niet te weten wat er mis is gegaan."

Telefoongesprek
Het gaat, bevestigt De Bruin, om een telefoongesprek dat van belang zou zijn in het strafrechtelijk onderzoek. Het belang van het gesprek is op dit moment niet bekend en de enigen die daar een licht op werpen zijn Teeven en Van Rey, erkent De Bruin.

CDA-Kamerlid Peter Oskam spreekt van een buitengewoon zorgelijke situatie en wil daarom zo snel mogelijk een debat met Teeven. Oskam wil eerst het Vragenuurtje afwachten, zegt redacteur Thomas van Groningen. Het is zo'n gevoelige zaak dat je er volgens het CDA niet op vooruit moet lopen; heeft Teeven zijn ambtstermijn geschonden? Het CDA hoopt in ieder geval de PvdA mee te krijgen in het verzoek om een debat.

Partijgenoten
Dat veel VVD'ers vinden dat er niet op de zaak vooruit worden gelopen, ligt voor de hand, omdat het om twee partijgenoten gaat, zegt Van Groningen. Toen de interne integriteitsverklaring van de partij werd ingevoerd, was Teeven al staatssecretaris. Hij heeft daarom de verklaring - waarvan premier Rutte al zei dat in opspraak geraakte VVD'ers beter kunnen aftreden - nooit hoeven ondertekenen. De richtlijnen gelden voor hem daarom niet, bevestigt Thomas van Groningen.

Het OM weerspreekt berichten in De Telegraaf dat de tap van het gesprek zou zijn kwijtgeraakt. "Het gesprek is niet opgenomen", zei een woordvoerder van het OM. "Wij kennen de inhoud niet. Dit is wel aanleiding om Teeven als getuige te horen door de rechter-commissaris.''

Opmerkelijk
Advocaat Gitte Stevens van Van Rey noemt de gang van zaken 'opmerkelijk'. Zij concludeert dat zich bij het tappen onregelmatigheden hebben voorgedaan. Zij vraagt zich af of er op deze manier ook ontlastend materiaal is verdwenen. Stevens gaat Teeven om opheldering vragen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen