Politiek8 okt '13 15:00

'Bezuiniging op omroep moet geheel van tafel'

Auteur: BNR Webredactie

Met de demonstratie op het Malieveld woensdag hoopt de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) de volledige bezuiniging van 100 miljoen euro op de omroepen van tafel te krijgen. Dat zegt NPO-voorman Henk Hagoort.

De bezuiniging zou betekenen dat te veel programma’s worden geschrapt, waardoor de NPO niet meer voor iedereen wat wils zou maken. Dat vindt Hagoort onacceptabel en dus is de hoop dat de maatregel dankzij het protest en een massaal ondertekende petitie wordt teruggedraaid door staatssecretaris Sander Dekker (Cultuur).

Geen zenders op zwart
Wat de NPO gaat doen als de demonstratie op het Haagse Malieveld van woensdag geen zin heeft, is nog niet bekend. Er is voor na de actie geen draaiboek en het is niet duidelijk of er bijvoorbeeld meer acties volgen. In ieder gevallen zullen er geen zenders op zwart gaan. Wel laat de NPO weten dat deze acties een begin zijn. "Het is dan ook de eerste keer dat we de steun van het publiek zoeken."

Dat publiek merkt pas in 2014 het effect van de vorige bezuinigingsronde, vandaar dat de acties voor de NPO nu van belang zijn. Onder het kabinet-Rutte I werd er voor 200 miljoen bezuinigd op de publieke omroep. Daar hadden de omroepen begrip voor, al betekent het wel dat vanaf januari bepaalde programma’s verdwijnen. Een nieuwe bezuiniging, waar het effect in 2016 pas duidelijk van wordt, is volgens de NPO te gortig.

Volledig van tafel
"Het doel is om die bezuiniging volledig van tafel te krijgen. Uiteindelijk is het aan de Tweede Kamer om daarover een wijs besluit te nemen", aldus Hagoort. Het is vooraf niet in te schatten hoeveel mensen er naar het Malieveld komen.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap laat weten dat de bezuiniging nodig is om "het financiële huishoudboekje van de overheid weer op orde te brengen, maar ook om tot een compactere publieke omroep te komen''.

Inleveren
De landelijke omroepen leveren 45 miljoen in, de rest van de bezuiniging komt bijvoorbeeld terecht bij de regionale omroepen en het Mediafonds. In 2013 kreeg de publieke omroep in totaal 790 miljoen euro. Het budget voor 2014 moet nog worden vastgesteld.

Het moet volgens het ministerie nog blijken wat de consequenties van de bezuiniging precies zijn. De Raad van Cultuur is op verzoek van Dekker nog bezig om te onderzoeken welke keuzes de omroepen zouden moeten maken.

Gerelateerde artikelen