Politiek4 dec '13 16:05Aangepast op 4 dec '13 17:05

Commandant Hezbollah geliquideerd

Auteur: Eva Oude Elferink

Een hoge commandant van Hezbollah, Hussein al-Laqis, is voor zijn huis in Beiroet vermoord. De sjiitische partij in Libanon houdt Israël verantwoordelijk voor de moord. Israël ontkent enige betrokkenheid.

De liquidatie vond plaats in Hadath, een buitenwijk van Beiroet. Wat er precies is gebeurd, maakt de organisatie niet bekend. Volgens persbureau AP zouden gewapende lieden het vuur hebben geopend op Al-Laqis terwijl hij nog in de auto zat. Het persbureau baseert zich daarbij op bronnen binnen de Libanese veiligheidsdiensten.

Israël
Volgens Hezbollah zit Israël achter de aanslag. Het land heeft in het verleden meerdere malen geprobeerd de commandant - die wordt gezien als een van de kopstukken binnen de Libanese tak van Hezbollah - te vermoorden. Maar Israël ontkent ook maar iets met de moord te maken te hebben.

Aannemelijker is dat Soennitische groeperingen achter de moordaanslag zitten, zegt buitenlandcorrespondent Bernard Hammelburg. "De afgelopen maanden is er een enorme trits aanslagen geweest door voornamelijk Soennitische Libanezen op Hezbollah, omdat de partij mee vecht aan de kant van president Assad in Syrië."

De betrokkenheid van Hezbollah bij de burgeroorlog in Syrië leidt tot enorme spanningen in Libanon, aldus Hammelburg. Zo werd onlangs een aanslag gepleegd op de ambassade van Iran in Beiroet. Daarbij vielen 23 doden en raakten 146 mensen gewond. Een Soennitische tak van Al-Qaeda in Libanon eiste de aanslag op.

"Je kunt niet helemaal uitsluiten dat Israël er iets mee te maken heeft, maar op dit moment is het niet zo in het Israëlische belang om zoiets te doen", zegt Hammelburg. "Wie het ook heeft gedaan, het uitschakelen van een dergelijk belangrijk iemand heeft een enorme symbolische werking. Het brengt niet alleen een slag toe aan zijn gezin, maar aan heel de organisatie."

Fragiel
Hammelburg vreest dan ook voor escalaties. "Libanon is een heel fragiel land. Sinds de jaren veertig is er een soort evenwicht bedacht tussen de Christenen, die net iets in de meerderheid waren, en de voornamelijk Soennitische moslims, die iets in de minderheid waren. Zolang er geen invloeden van buiten zijn, blijft dat fragiele evenwicht bestaan."

Hoe snel het mis kan gaan, bleek in de jaren '70 en '80 toen de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) vanuit Jordanië naar Libanon trok. Een enorme burgeroorlog was het gevolg. Even zo verstorend is de invloed van Hezbollah, volgens Hammelburg 'een allochtone organisatie met een militaire poot die voortdurend oorlog wil voeren met Israël en tegen de opstandelingen in Syrië'. En dan heb je nog de politieke poot, want ze maken inmiddels ook deel uit van de coalitieregering in Libanon."

Dat maakt de moordaanslag op Al-Laqis zo'n eng voorval, zegt Hammelburg. "Libanon is een tijdbom die ligt te tikken."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen