Politiek24 sep '14 10:07Aangepast op 24 sep '14 13:16

Ministers in spoed bijeen over deelname aan strijd tegen IS

Auteur: Pieter van den Akker

De ministers voeren woensdagmiddag spoedoverleg over de Nederlandse deelname aan de internationale strijd tegen IS. De Rijksvoorlichtingsdienst heeft dat laten weten.

Volgens bronnen aan het Binnenhof gaat Nederland zeker zes r F-16-gevechtsvliegtuigen inzetten in de strijd tegen IS. Het is nog niet zeker of de vliegtuigen ingezet worden in zowel Irak als Syrië. Later op de dag hakt de ministerraad een knoop door over de mogelijke inzet.

Na afloop van het overleg geven vice-premier Asscher en Defensieminister Hennis een persconferentie. Premier Rutte, minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken en Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) zijn niet aanwezig. Zij zitten momenteel in New York bij de Verenigde Naties. Zij zijn wel nauw betrokken bij de besluitvorming.

De ministerraad komt bijeen om een artikel 100 brief te bespreken. In dat artikel is officieel opgenomen: 'Handhaving of bevordering internationale rechtsorde'. Dat valt hier te lezen. Het lijkt er dan ook op dat Nederland zich aansluit bij de internationale coalitie tegen IS.

Volkenrechtelijk mandaat of niet?
Binnen de regeringscoalitie bleek de afgelopen dagen een verschil van mening te bestaan over Nederlandse deelname. De PvdA vindt dat er een volkenrechtelijk mandaat nodig is om ook in Syrië te kunnen meedoen aan de strijd tegen de terreurbeweging. De VVD is wat makkelijker bereid op grond van humanitaire nood akkoord te gaan met deelname aan militair ingrijpen in Syrië.

Ingewijden verwachten dat het beraad van woensdag tot overeenstemming zal leiden, waarna de Tweede Kamer wordt ingelicht.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen