Politiek12 feb '13 07:02Aangepast op 13 feb '13 07:52

Woonplannen kabinet lijken terug bij af

Auteur: Thijs Baas

Als Minister Blok van Wonen zijn plannen voor de woningmarkt overeind wil houden, is hij nu afhankelijk van D66, ChristenUnie en de SGP.

De drie partijen overlegden gisteren de hele avond met elkaar, nadat de minister er met het CDA niet uit kwam. "Er zijn in ieder geval nog geen concrete resultaten geboekt. D66-leider Alexander Pechtold zei dat hij vooral geluisterd heeft naar Blok en de andere fracties. Hij wil vandaag met zijn fractie bespreken hoe het verder moet."

Iets voor te leggen
"En die opmerking van Pechtold suggereert dat er iets aan de fractie voor te leggen is, al is het het voorstel om verder te praten met Blok. De fracties zien in dat ze eisen kunnen stellen. In die positie zat het CDA tot gisteren. Maar CU-fractievoorzitter Arie Slob zei na afloop van de gesprekken dat hij nog wel veel hindernissen ziet, dus het loopt nog niet echt makkelijk", zegt verslaggever Hans Verbeek.

En dan gaat het vooral om de plannen voor de huurdersmarkt die het kabinet per 1 juni wil doorvoeren. "Wat je na de eerste gesprekken van gisteravond hoort is dat de drie partijen ook de gelegenheid te baat nemen om eisen te stellen ten aanzien van de koopmarkt. Dan kun je denken aan nieuwe regels over de hypotheekrenteaftrek. Toevallig wordt daar vandaag in de Eerste Kamer over gesproken."

Terug bij af
In de Tweede Kamer wordt morgen verder gesproken over de huurverhogingen, als vervolg op het debat dat vorige week werd geschorst. "Voor 1 maart wil Blok dat hele pakket rond hebben om nog op 1 juli de huurverhogingen door te voeren. Het grootste probleem is de tijdsdruk en ten tweede het bedrag van 2 miljard euro dat hij volgens het regeerakkoord moet opbrengen. In feite zijn de woningplannen van het kabinet weer terug bij af."

Hoge lasten
Het gaat er volgens CDA-senator Peter Essers om dat de volledige hypotheekrenteaftrek vervalt als je in het huidige stelsel ook maar 1 euro niet aflost op je hypotheekschuld. "Starters worden geconfronteerd met hele hoge lasten en ook als je wat ouder bent is het prettig als niet al je geld in stenen zit, maar je ook iets kunt besteden aan zorg en andere kosten."

Blok schreef een brief over de nadelen van de CDA-voorstellen, en die zijn vooral van uitvoeringstechnische aard, meent Essers. "Het enige wat wij zeggen is dat je mensen niet moet opleggen om 100 procent van hun hypotheekschuld af te lossen, maar de helft. De berekening van de hypotheekrenteaftrek blijft gewoon gebaseerd op een annuïtaire aflossing over dertig jaar."

"Dit is een heel goed voorstel en ook aan de reactie van de minister zie je dat hij op de inhoudelijke aspecten niets kan afdingen. Je moet zorgen dat het begeleid wordt in de informatie richting hypotheeknemers en dat je mensen goed informeert over de aftrekbaarheid van hypotheekrente. Je gaat minder aflossen, maar de aftrek van hypotheekrente blijft gebaseerd op een totale aflossing."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen