Politiek30 jan '13 16:25Aangepast op 30 jan '13 20:26

Oppositie boos over achtergehouden ProRail-rapport

Auteur: Anne-Greet Haars

De oppositie in de Tweede Kamer is woedend op staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur, omdat zij een rapport over ProRail achterhield.

In dat rapport worden harde noten gekraakt over het onderhoud van het spoor: ProRail zou het onderhoud zo goedkoop hebben aanbesteed dat dit tot extra vertragingen en mogelijk zelfs tot treinongelukken kunnen leiden.

Motie van wantrouwen
Na een bericht in de Volkskrant stuurde de staatssecretaris het rapport vandaag alsnog naar de Kamer. Maar dat is voor SP-kamerlid Farshad Bashir niet genoeg. Hij dreigt met een motie van wantrouwen: "Het is niet zomaar een rapport: het is vrij hard in de conclusies, waarin ProRail op de vingers wordt getikt. Terwijl de staatssecretaris een aantal maanden geleden een totaal andere brief naar de Kamer heeft gestuurd, waarin staat dat er niets aan de hand is."

'Onacceptabel'
Ook Sander de Rouwe van het CDA is boos op de staatssecretaris. "In het rapport staat het volstrekt tegenovergestelde als in de brief van 10 december'', zegt hij. Liesbeth van Tongeren van GroenLinks noemde het dan ook "onacceptabel'', als blijkt dat de Kamer verkeerd is ingelicht.

Volgens Stientje van Veldhoven van D66 is er "heel wat uit te leggen’’.

Zwaar geschut
"Het is zwaar geschut van de SP", legt BNR's politiek verslaggever Hans Verbeek uit. "Je ziet dat de oppositie de laatste tijd vaker naar dit middel grijpt, terwijl het kabinet er pas een paar maanden zit. Vorige week ook al een mislukte motie van wantrouwen van de PVV tegen minister Dijsselbloem."

"De staatssecretaris ligt natuurlijk al behoorlijk onder vuur vanwege alle problemen op het spoor", vervolgt Verbeek. "Maar je ziet dat er in de Kamer totaal geen steun is voor zo'n motie van wantrouwen. De coalitiepartijen VVD en PvdA zijn het er best over eens dat de staatssecretaris het rapport eerder naar de Kamer had kunnen sturen en dat geeft ze zelf overigens ook toe. Maar PvdA en VVD noemen een motie van wantrouwen buiten elke proportie."

Debat
Donderdag vindt er een debat plaats over dit rapport. "De SP wilde het eigenlijk vanavond al. Maar de Kamervoorzitter zei: de staatssecretaris zit in Brussel om te praten over de problemen met de Fyra. En dat willen jullie ook heel graag. Dus ze mag nu het overleg daar afmaken en dat vindt het debat morgen op vier uur plaats."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen