Politiek24 jan '13 13:35

PvdD wil verbod op gebruik landbouwgif

Auteur: Karin Backx

De Partij voor de Dieren wil een verbod, of eigenlijk een moratorium, op het gebruik van bepaalde landbouwgiffen. Die giffen zijn mogelijk de oorzaak van de wereldwijde bijensterfte.

In een uitzending van Zembla, die donderdagavond wordt uigezonden, wordt aangetoond dat oud-staatssecretaris Henk Bleker consequent wegkeek als wetenschappelijk onderzoek slecht uitkwam.

De nieuwe staatssecretaris van Landbouw, Sharon Dijksma (PvdA), gaat in Europa pleiten voor een verbod op een aantal toepassingen van die stoffen.

Biodiversiteit
Kamerlid Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren op BNR: "We zijn natuurlijk wel blij dat de staatssecretaris al in beweging komt, maar dat is nog niet voldoende. Zij doet dat eigenlijk pas bij de twee stoffen, waarvan de Europese voedsel- en warenautoriteit onomstotelijk heeft vastgesteld dat er gevaar van is voor voor bijen."

"Terwijl in de richtlijnen die er zijn voor bestrijdingsmiddelen en de bescherming van de volksgezondheid en de biodiversiteit ook heel nadrukkelijk is verplicht dat je het voorzorgsbeginsel moet volgen," vervolgt ze.

Volgens Ouwehand zijn er heel veel zaken nog niet onderzocht door de voedsel- en warenautoriteit, 'waarvan al wel heel duidelijk signalen zijn dat ze gevaarlijk zijn voor bestuivers zoals bijen en hommels'.

Gerelateerde artikelen