Politiek20 jan '14 16:15

Teeven: Verlof Van der G. verliep goed dankzij geheimhouding

Auteur: Marjan van den Berg

Bijna niemand had het door: Volkert van der G. is voor het eerst op proefverlof geweest. Staatssecretaris Fred Teeven benadrukt dat het is gelukt om het veilig te laten verlopen.

Teeven wil niet kwijt wanneer het verlof precies heeft plaatsgevonden. “Uit het oogpunt van veiligheid” wil Teeven ook niet vertellen hoe het proefverlof van Van der G. is verlopen.

Onrust
Eerder probeerde de staatssecretaris het proefverlof nog tegen te houden. Hij vreesde voor maatschappelijke onrust en verstoring van de openbare orde. “Uiteindelijk hebben we het veilig kunnen doen en dat is het belangrijkste wat er is", zegt Teeven nu. "Dat zegt helemaal niks over de onrust.”

Teeven denkt nog steeds dat zijn inschatting niet verkeerd was, ondanks het feit dat het proefverlof kennelijk veilig verliep. “Dat heeft natuurlijk ook te maken met de wijze waarop je het hebt laten plaatsvinden.”

Afspraak
Volgens Marten Fortuyn was het de afspraak dat hij vooraf geïnformeerd zou worden als Van der G. met proefverlof zou gaan. Tot zijn teleurstelling is dit niet gebeurd. De staatssecretaris ontkent dat dit is afgesproken. “Er is gezegd: hij wordt geïnformeerd over verlof. Dat is gebeurd.” “Uit veiligheidsoverwegingen” was het niet mogelijk Fortuyn eerder te informeren, zegt Teeven.

Vanaf nu krijgt Van der G. elke maand een etmaal proefverlof. Volgens de regels komt hij in mei onder voorwaarden vrij.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen