Politiek25 apr '14 16:09

'Eerwraak is een afgrijselijke vorm van criminaliteit'

Auteur: BNR Webredactie

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken noemt het 'een afgrijselijke vorm van criminaliteit'. Zijn collega Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie wil dit 'op alle fronten ongelooflijk de kop indrukken'. Wat? Eerwraak. Het afgelopen jaar steeg het aantal dodelijke slachtoffers van negen naar twintig.

Ook kwamen er 500 meldingen binnen van allerlei vormen van eerwraak gerelateerd geweld. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Expertise Centrum Eer Gerelateerd Geweld. De slachtoffers hebben voornamelijk een Turkse, Marokkaanse, Iraakse of Afghaanse achtergrond.

Samenleving
Daders die zich schuldig maken aan eerwraak moeten berecht worden, stelt minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. Tegelijkertijd moet er volgens hem meer aandacht komen voor het onderwerp. "In onze Nederlandse samenleving is eerwraak ernstig. Dat moeten we op alle fronten ongelofelijk de kop indrukken en aanpakken."

Ook minister Asscher, die verantwoordelijk is voor de portefeuille Integratie, spreekt van 'een probleem dat niet past in Nederland'. "We moeten duidelijk maken dat dit onder geen beding geaccepteerd kan worden. Dat je hier in Nederland bent en van elkaar af blijft en het recht hebt om verliefd te worden op wie je wil en te geloven wat je wil.''

Signalen
Het is volgens Asscher zaak de signalen op te pakken van mensen die in de knel dreigen te komen. Dat blijkt in de praktijk nog lang niet zo gemakkelijk, stelt journalist Renate van der Zee. Zij schreef een boek over eerwraak en publiceert regelmatig over het onderwerp.

Het probleem met eerwraak is, zo zegt Van der Zee, dat politie, justitie en hulpverleningsinstellingen continu intensief betrokken moeten zijn bij zo'n gezin om zeker te weten dat er ook echt sprake is van een gevaarlijke situatie. Daarbij, als familieleden het in een hoofd hebben gehaald, krijg je ze ook niet van dat plan af.

"Je kunt zo'n vrouw wel laten onderduiken, maar wie houdt dat jarenlang vol? En als zo'n vrouw dan eindelijk weer een beetje een normaal leven wil leiden, blijkt die familie het nog steeds niet te zijn vergeten en kan ze nog steeds worden omgebracht."

Focus
Net als Asscher en Opstelten pleit Van der Zee voor meer aandacht voor het thema. "Op dit moment zijn er andere onderwerpen die meer in zijn. Discriminatie, mensenhandel, je hoort veel over prostitutie. De focus op eergeweld is gewoon verdwenen."

Als er meer aandacht voor het onderwerp komt, wordt het volgens haar gemakkelijker om tijdig signalen op te pikken.

Gerelateerde artikelen