Ombudsman uit kritiek op boetes overheid
De overheid is te ingewikkeld, te bureaucratisch en mist inlevingsvermogen. Dat concludeert de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer. Hij ontving vorig jaar ruim 15.000 klachten, en de meeste gingen over de Belastingdienst.
De overheid grijpt met te harde hand in wanneer burgers administratieve fouten maken, schrijft de Nationale ombudsman in zijn jaarverslag over 2012 dat woensdag is gepresenteerd. Op zich vindt Brenninkmeijer het goed dat de overheid fraude bestraft, maar hij vraagt zich af of iedere fout van burgers fraude is.
In de knoei
De ombudsman twijfelt of op deze manier de kwaadwillenden worden bestraft, of vooral mensen die moeite hebben hun administratie goed op orde te brengen. Ook hogeropgeleiden komen in de knoei, zegt Brenninkmeijer op BNR. "Ik heb ronde tafels georganiseerd met bijvoorbeeld advocaten, belastingadviseurs en mensen van het Juridisch Loket en zijn geven aan dat het op allerlei terreinen niet meer te begrijpen is wat de overheid beslist."
Wetgeving
En dat terwijl de bedoeling was dat financiële producten juist eenvoudiger zouden worden. Volgens publicist Arend-Jan Boekestein wordt het alleen maar lastiger en komt dat deels door de politiek. "Het parlement is voor een stuk verantwoordelijk voor wetgeving. En wetten worden vaak kapot geamendeerd, zodat er een soort bloedeloos geheel ontstaat. Het beleid gaat zwalken, waardoor het voor uitvoerders lastig wordt om het op een duidelijke manier in praktijk te brengen."
Fors hoger
De overheid heeft maar weinig inlevingsvermogen bij misverstanden, blijkt uit het jaarverlag. De boetes van de overheid worden namelijk fors hoger, wanneer deze niet worden betaald. In veel gevallen nemen daardoor de schulden van mensen onnodig toe waardoor ze verder in de problemen komen. "Het niet volledig, niet juist of in het geheel niet voldoen van administratieve verplichtingen valt ook onder fraude. Iemands bijzondere omstandigheden tellen niet meer mee. Er is, anders gezegd, geen excuus voor administratieve fouten of nalatigheden", zegt Brenninkmeijer.
Verkeersboetes
Als voorbeeld geeft Brenninkmeijer het boetestelsel voor verkeersovertredingen. "Met het nieuwe stelsel uit 2013 wordt de boete bij niet tijdig betalen de eerste keer met 50 procent verhoogd en de tweede keer met 100 procent. Een boete van 250 euro loopt zo in twee stappen op tot 750 euro.''
Crisis
De crisis zorgt er ook nog eens voor dat de burger de zaken preciezer moet regelen. "In de eerste plaats zijn mensen erg afhankelijk van allerlei financiële overheidsregelingen. Belasting betalen aan de ene kant en toeslagen aan de andere. Omdat mensen een krappe portemonnee hebben, wordt het steeds belangrijker dat de overheid hun werk goed doet. Als er iets misgaat, komen mensen steeds vaker onnodig in de financiële problemen."