Politiek14 mrt '14 12:07

'Wilders zet bevolkingsgroepen tegen elkaar op'

Auteur: Harmen Simon Teunis

Met zijn uitspraken over Marokkanen zet PVV-leider Geert Wilders bevolkingsgroepen tegen elkaar op. Dat zegt minister Timmermans van Buitenlandse zaken als reactie op de uitingen van Wilders. De PVV-leider bevindt zich volgens Timmermans 'compleet buiten de werkelijkheid van Nederland'.

Marokkaanse Nederlanders horen bij Nederland, zegt de minister. Als er problemen zijn, moet je die samen oplossen. "Door te roepen dat mensen maar weg moeten, wat een compleet irrealistische voorstelling van zaken is, zet je mensen tegen elkaar op in Nederland. Waar Nederland behoefte aan heeft is dat we samen de schouders eronder zetten en niet dat we bevolkingsgroepen tegen elkaar op gaan zetten.”

Timmermans rekent er niet op dat Wilders zijn uitspraken terugneemt. "De heer Wilders geniet hiervan. Hij geniet van het feest dat hij mensen op hun ziel kan trappen en dat mensen vervolgens daarop reageren. Meneer Wilders zal nooit zijn uitspraken terugtrekken. Maar ik hoop dat we samen kunnen vaststellen dat die uitspraken verwerpelijk zijn."

Provocatie
Fouad Sidali, lid van het landelijk partijbestuur van de PvdA, vergeleek Wilders donderdag op Twitter met Adolf Hitler. Vrijdag trok hij die tweet in. Timmermans was zichtbaar geïrriteerd dat de aanwezige journalisten hem vroegen naar de tweet van Sidali. "Maar niemand van u vraagt aan mij wat ik van de verwerpelijke uitlating van Wilders vindt. Vindt u dat zelf ook niet raar?"

Timmermans gaf wel aan dat Sidali volgens hem overmand was door emotie toen hij de vergelijking maakte. "Maar we weten allemaal ook uit onze schooltijd; een pestkop moet je niet belonen door op zijn provocatie in te gaan."

De minister stelt dat iedere vergelijking met de Tweede Wereldoorlog een discussie doodslaat. "Die ervaring hebben we in Nederland. Iedereen die echt een debat wil, moet niet met de Tweede Wereldoorlog aankomen. Want dan heb je geen debat.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen