Politiek27 jun '14 09:25

'Cameron gaat zich fel verzetten tegen benoeming Juncker'

Auteur: BNR Webredactie

De Europese leiders zetten vandaag in Brussel hun top voort, die zij gisteravond in het Vlaamse Ieper waren begonnen. Eerst zetten ze hun handtekening onder verdragen voor nauwere economische en politieke banden met Oekraïne, Moldavië en Georgië. Daarna begint het klapstuk van het overleg: de voordracht voor het voorzitterschap van de Europese Commissie.

De meeste EU-leiders zijn voor de Luxemburgse oud-premier Jean-Claude Juncker. Ook premier Mark Rutte ziet hem als zijn "vriend''. Maar Groot-Brittannië is fel gekant tegen Juncker als symbool van het 'oude Europa'. Hoewel er een meerderheid is, zal er wel flink wat tijd aan worden besteed. Cameron zinspeelde al op een vertrek van het land uit de EU.

"Dit is Camerons laatste manier om zijn verzet te laten zien, vooral ook aan het publiek in Engeland", zegt BNR's Europa-verslaggever Anke Truijen. "De meerderheid van de Europese leiders heeft zich inmiddels achter Juncker geschaard. Cameron kan zich daar niet bij neerleggen maar andere leiders denken: er moeten nog meer topbanen in Europa worden verdeeld. Alle commissarissen gaan straks onder Juncker werken."

Volgens Truijen gaat Cameron zal Cameron vandaag fel van leer trekken. "Iedereen weet dat hij zijn verzet niet gaat staken. Het zou voor het eerst zijn dat hij een hoofdelijke stemming afdwingt, waarmee andere leiders kleur moeten bekennen. Dan kan hij laten zien dat hij als een leeuw heeft gevochten maar tegen zo'n meerderheid niet was opgewassen."

Opgedrongen
De kandidatuur van Juncker is de regeringsleiders 'opgedrongen' door het EU-parlement (EP) als kandidaat van de grootste fractie. Om te voorkomen dat Juncker meteen zijn eigen favorieten voor de nieuwe Europese Commissie gaat kiezen, is de kans groot dat de Europese leiders daarover ook al afspraken maken en een aantal sleutelposten willen vastleggen.

In juli houden ze daar nog een aparte vergadering over, als Juncker is aangenomen door het EP. Nederland zou graag een zware economische post voor minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem veilig willen stellen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen