Politiek20 dec '13 18:55

'Criminele netwerken profiteren van halfslachtig drugsbeleid Opstelten'

Auteur: Thijs Baas

Vijfentwintig burgemeesters willen de druk op minister Opstelten opvoeren met een plan voor gereguleerde wietteelt. De problemen in de steden lopen uit de hand, zegt Paul Depla, burgemeester van Heerlen en één van de initiatiefnemers van het plan.

Opstelten liet gisteren in een brief weten tegen de legalisering te zijn. Depla wijst op de dreigende overlast in buurten, brandgevaar en georganiseerde criminaliteit die via de achterdeur alle ruimte zou krijgen. "Het moet echt stoppen, het kan zo niet doorgaan. Het is niet alleen een probleem van steden waar coffeeshops zijn. Alle steden met illegale wietplantages zeggen: 'Het kan zo niet doorgaan, als je het wel mag verkopen, móet je het ook kunnen telen', want anders organiseer je een crimineel monster."

Volgens Depla profiteren criminele netwerken op steeds meer plekken van het halfslachtige gedoogbeleid van Opstelten. "Maar wij gaan ervan uit dat de Kamer uiteindelijk besluit wat er wel en wat er niet kan. Steeds meer deskundigen in Nederland en Europa zijn voor legalisering van de hennepteelt: The Economist roept Uruguay uit tot land van het jaar wegens de legalisering van de wietteelt en ook onder kiezers - zelfs de VVD-kiezers - is er een duidelijke meerderheid vóór legalisering en regulering van de wietteelt."

Failliet
Eigenlijk is Opstelten nog één van de weinigen die niet geloven in het failliet van het huidige gedoogbeleid, zegt Depla. Snel aan de slag dus, wat hem betreft. "We weten ook dat het vooral ligt aan de Kamer en op de periode ná minister Opstelten. De problemen in de steden en de organisatie van de criminaliteit neemt steeds toe, evenals de gezondheidsrisico's. Als je ziet hoeveel gif er wordt gebruikt met de teelt van wiet, dan moet het gewoon stoppen. We gaan ervan uit dat de opvolger van Opstelten door heeft dat het huidige beleid alleen maar verliezers kent."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen