'Digitaal inbreken gaat verder dan huiszoeking'
Het regent kritiek op het wetsvoorstel van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. Het voorstel agenten de bevoegdheid te geven in te breken op servers gaat 'verder dan een traditionele huiszoeking'.
Dat zegt Bart Jacobs, hoogleraar computerbeveiliging aan de Radboud Universiteit Nijmegen, op BNR.
Microrobotje
Jacobs vindt de digitale bevoegdheden verder gaan dan een huiszoeking in de fysieke wereld. "De politie heeft nu de mogelijkheid onder bepaalde omstandigheden in te breken en een microfoontje te plaatsen. Waar het nu over gaat is digitaal inbreken en een microrobotje achterlaten, wat maandenlang in iemands huis rondvliegt."
Minister Opstelten wil het mogelijk maken om agenten in te laten breken op servers die worden gebruikt voor cyberaanvallen. Dat is slechts één van de extra bevoegdheden die de politie moet krijgen om hackers en cybercriminelen aan te pakken.
Spanningsveld
Volgens Jacobs begeeft Opstelten zich met deze plannen in een opmerkelijk spanningsveld. "Aan de ene kant maakt Opstelten zich sterk voor cybersecurity. Hij vindt dat burgers zich goed moeten beschermen. Maar nu zegt hij: ja, het is wel jammer dat de politie er niet meer bij kan, dus moeten zij extra bevoegdheden krijgen."
Jacobs kan wel meegaan in het idee van Opstelten dat de extra maatregelen het speurwerk ten goede zouden komen. Toch overschaduwen de bezwaren wat hem betreft de doelen. "Het grootste risico is dat de integriteit van de opsporing in gevaar komt. Als men op de computer van een verdachte kinderporno tegenkomt kan die verdachte zeggen dat de politie deze zelf geplaatst heeft."
Bits of Freedom
Ook Simone Halink van Bits of Freedom vindt de maatregelen te ver gaan. "Op het moment dat we dit toestaan wordt de veiligheid van burgers geschaad. Het brengt meer risicio's met zich mee dan dat het problemen oplost."