Politiek11 mrt '14 16:37

Samsom nog geen trek in onderhandelingen

Auteur: Harmen Simon Teunis

De PvdA gaat niet in op het aanbod van de VVD om nog eens te onderhandelen over de strafbaarstelling van illegalen. PvdA-leider Samsom zegt liever te wachten op een nieuw wetsvoorstel hierover.

Daarmee reageert hij op uitlatingen van VVD-fractievoorzitter Zijlstra, die aangaf dat er over die illegaliteit wel te praten valt. Maar Samsom gaat niet op die handreiking in. "Nu is dat helemaal niet nodig",  zegt hij tegen BNR-verslaggever Hans Verbeek.

Het heeft wat hem betreft vooral met timing te maken. "We hebben er enige maanden geleden al in de Kamer over gesproken. Naar aanleiding daarvan wordt het wetsvoorstel op een aantal belangrijke punten, punten waar ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob ook zo aan hechtte - ook afgezwakt. We wachten tot het kabinet er klaar mee is. Dan kunnen we zien waar het kabinet precies mee komt en praten we dan gewoon verder", aldus Samsom.

Wisselgeld
Zijlstra sprak, waar het mogelijke onderhandelingen betreft, over wisselgeld. Maar daar kan Samsom zich nog niet veel bij voorstellen. "We hebben hier gewoon een goed debat gehad over het wetsvoorstel. Daaruit bleek dat het wetsvoorstel op belangrijke principiële punten moest worden afgezwakt."

Daarbij gaat het met name over strafbaarstelling met boetes of een celstraf. "Daar hechtte bijvoorbeeld de heer Slob vorige week ook ernstig aan. Wij hebben aangegeven dat het nooit een celstraf mag zijn. Dat moet worden aangepast. Hulp aan illegalen mag nooit strafbaar worden. Op dat principiële punt moet dit ook worden aangepast. We wachten rustig tot het kabinet klaar is met al die aanpassingen. En als het kabinet dan terugkomt, praten we gewoon verder."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen