Politiek3 dec '13 21:20Aangepast op 4 dec '13 11:27

Zorgen SP over inzet BVD bij De Roy

Auteur: BNR Webredactie

De SP, D66 en GroenLinks nemen geen genoegen met de antwoorden van premier Rutte over het onderzoek naar Edwin de Roy van Zuydewijn.

De partijen vragen zich af hoe Prins Bernhard in 2000 zonder medeweten van de regering een onderzoek kon instellen naar De Roy van Zuydewijn, die op dat moment al enige tijd een relatie had met zijn kleindochter prinses Margarita. "De BVD kon blijkbaar worden ingeschakeld zonder dat de regering daarvan wist. Dat kan niet; de inzet van de geheime dienst is aan strenge regels gebonden'', aldus SP-Kamerlid Ronald van Raak.

Inzet
De Binnenlandse Veiligheidsdienst BVD is de voorloper van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst AIVD. "Inzet daarvan moet altijd op initiatief van de regering, niet op initiatief van een burger, ook al heet die prins Bernhard'', aldus Van Raak. Hij zal premier Mark Rutte hier woensdag verder vragen over stellen.

D66-leider Alexander Pechtold noemt de antwoorden van Rutte opmerkelijk. Hij deelt de verbazing die De Roy van Zuydewijn gisteren uitte bij Pauw & Witteman. "Gisteren is duidelijk geworden dat het afluisteren in opdracht van Bernhard is gebeurd. Dat levert weer meer vragen op. Ik ben blij dat het kabinet openheid biedt, maar ik denk dat om alle geruchten helder te krijgen het kabinet verder zal moeten gaan."

"Ze roepen ook weer nieuwe vragen op, zoals de vraag of iedereen die beveiligd wordt door de veiligheidsdiensten om informatie kan vragen over personen. Morgen in het debat moet er meer helderheid komen'', zegt Pechtold. De Tweede Kamer debatteert vandaag over de kwestie.

Gerelateerde artikelen