Politiek17 dec '13 19:16

D66 wil debat met Opstelten over tap-storing Teeven

Auteur: Thijs Baas

D66 wil een debat met minister Opstelten van Justitie over de storing in de opname van een telefoongesprek tussen oud-VVD-senator Jos van Rey en staatssecretaris Teeven.

Magda Berndsen. ANP
Magda Berndsen. ANP

Minister Ivo Opstelten schreef aan de Tweede Kamer dat er een proces verbaal had moeten worden opgesteld van de storing. Reden voor een nadere toelichting van Opstelten, vindt D66-Kamerlid Magda Berndsen. "Het blijft een beetje wonderlijk dat juist in dit geval zo fout is gegaan. Ik vind dat we erover in debat moeten met de minister. Ik wil niet alleen weten hoe het allemaal kan, maar ik ben vooral benieuwd hoe voorkomen wordt dat dat in de toekomst weer gebeurt."

Incident
Meer dan een debat is wat Berndsen betreft niet nodig; een parlementair onderzoek gaat wat haar betreft een stap te ver. "Dit is een incident. We moeten het niet groter maken dan het is. Die zaak van Van Rey loopt nog en de staatssecretaris wordt daar nog over bevraagd en ik denk dat het verstandig is dat de staatssecretaris gewoon openheid van zaken geeft als hij het gesprek heeft gehad met de rechter-commissaris. Dan ben je van dit hele gedoe af."

Berndsen blijft verbaasd over de gang van zaken. "Dat er in Nederland veel getapt wordt heeft te maken met het feit dat andere dingen hier niet mogen. Maar dat is wel altijd in het kader van een opsporingsonderzoek. Dus de betrouwbaarheid van datgene wat je aan het tappen bent, moet wel boven alles staan. De minister schrijft het in een buitengewoon uitgebreide brief aan de Kamer toe aan toeval, en ik kan natuurlijk niet meer zeggen dan wat er in de brief van de minister staat, dat het fout is gegaan en dat de procedure niet goed is gevolgd."

Gerelateerde artikelen