Politiek15 mei '14 17:29

'Stilvallen reactor is een drama voor de kankerzorg'

Auteur: Eva Oude Elferink

Als de nucleaire reactor in Petten stilvalt, is dat een drama voor de kankerzorg. Dat zegt Marcel Stokkel, hoofd nucleaire geneeskunde van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis tegen BNR. "Als er bepaalde middelen niet meer worden geleverd, zijn we acuut in de problemen."

De financiële problemen rond de reactor zijn dermate groot, dat een faillissement dreigt. Volgens de eigenaar is er 80 miljoen euro nodig om de nucleaire instelling open te houden, maar minister Henk Kamp van Economische Zaken noemt het 'niet vanzelfsprekend' dat de overheid bijspringt.

In Petten worden medische isotopen geproduceerd die als grondstof voor radiotherapie dienen. 30 procent van de radioactieve stof die wereldwijd voor de kankerzorg wordt gebruikt, komt uit Petten.

Drama
"Dit wordt voor ons een drama in een notendop", zegt Stokkel. "Op het moment dat je 30 procent van een productielijn weghaalt, dan weet je dat je nog maar 70 procent over houdt. Dat moet wereldwijd verdeeld worden. Dat is een enorme aanslag op wat er geleverd wordt en daarmee op wat er in de patiëntenzorg nog mogelijk is."

Het Amsterdamse ziekenhuis komt 'acuut in de problemen' als bepaalde stoffen niet meer kunnen worden geleverd vanuit Petten, zegt Stokkel. "Wij hebben te maken met leveringscontracten. We kunnen niet zomaar radioactieve stoffen ergens anders uit de wereld vandaan halen."

Opsporingen
Het Antoni van Leeuwenhoek gebruikt de radioactieve stoffen uit Petten ondermeer voor het opsporen van uitzaaiingen in botten. "Daar hebben we die stoffen dagelijks voor nodig. Als we die niet hebben, kan het zijn de we de diagnostiek voor enkele weken moeten stilzetten."

Terwijl bij kanker snel handelen van cruciaal belang is, zegt het hoofd nucleaire geneeskunde. "Je wilt weten in wat voor stadium een tumor is, waar uitzaaiingen zitten en wat voor soort behandeling je moet gaan geven om een patiënt te genezen. Dat zet je hiermee allemaal op het spel."

Niet alleen
Volgens Stokkel nog maar de vraag of 80 miljoen nou 'echt zo'n enorm bedrag is'. "Als je je realiseert dat wij straks allemaal radioactieve stoffen uit het buitenland moeten gaan halen. Dan moet alles per vliegtuig worden ingevlogen, met alle voorzorgsmaatregelen van dien."

Omdat ook andere landen gebruik maken van de reactor is minister Kamp van mening dat niet alleen Nederland moet opdraaien voor de benodigde 80 miljoen euro. "We kunnen inderdaad ook aan andere landen vragen om mee te investeren. Maar het is de vraag of dat ook een verstandige keuze is als je een koppositie op dit gebied wilt behouden", zegt Stokkel.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen