Politiek11 feb '14 05:22Aangepast op 11 feb '14 06:32

Plasterk wacht cruciaal debat in spionagezaak

Auteur: ANP Nieuws

De ministers Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) en Jeanine Hennis (Defensie, VVD) moeten zich dinsdagmiddag in de Tweede Kamer verantwoorden over de gang van zaken rond het onderscheppen van 1,8 miljoen telefoongegevens.Vooral Plasterk dreigt daar onder vuur te komen te liggen.

ANP
ANP

Vooral Plasterk dreigt daar onder vuur te komen te liggen. Hij zei op 30 oktober in het tv-programma Nieuwsuur dat de gegevens door de Amerikanen waren onderschept. Enkele weken later kwam hij er - samen met Hennis - achter dat Nederlandse veiligheidsdiensten de data hadden verzameld en aan de VS doorgespeeld.

Plasterk en Hennis meldden dat toen niet aan de Kamer. Ze waren bang de nationale veiligheid gevaar te brengen. Vorige week moesten ze de Kamer alsnog informeren, onder druk van een rechtszaak.

De brief met uitleg die het duo maandag naar de Kamer stuurde, is bij de oppositie slecht gevallen. Plasterk geeft wel toe dat hij bij Nieuwsuur zijn mond had moeten houden, maar de oppositie wil een diepere knieval. Het is onzeker of de minister het debat politiek overleeft.

Gerelateerde artikelen