Wouter Bos: Fors staaltje machtsvorming gedoogpartijen
Voormalig politicus Wouter Bos vond de rol van de ‘constructieve’ oppositiepartijen tijdens het debat dat Frans Weekers de kop kostte, opvallend. Het aftreden van de staatssecretaris kwam ook voor hem onverwacht, zo zei hij op BNR. Eric Wiebes ziet hij als de meest waarschijnlijke opvolger.
Volgens Wouter Bos, tegenwoordig bestuursvoorzitter bij het VU Medisch Centrum, dacht niemand van tevoren dat het debat zou eindigen met het aftreden van Weekers. Het ging echt tijdens het debat mis, zegt hij. “Het waren de wat onhandige manoeuvres van de staatssecretaris zelf, denk ik, waardoor hij uiteindelijk zijn eigen glazen ingooide.”
Het waren de ‘constructieve oppositiepartijen’ D66, ChristenUnie en SGP, die uiteindelijk de doorslag gaven, zegt Bos. “Dat is een fors staaltje machtsvorming dat daar heeft plaatsgevonden.”
Bos wijst erop dat de oppositie normaal gesproken nooit een bewindspersoon ten val kan brengen omdat de coalitie een meerderheid heeft. “Alleen deze oppositie heeft natuurlijk ook een belangrijke rol in de Eerste Kamer en heeft zich met name verbonden aan het belastingplan en de begroting, dus juist alles wat financieel is. Als dan een van de twee belangrijke personen op dat gebied stuntelt, ga je toch wel luisteren naar dat deel van de oppositie.”
Eric Wiebes
Als mogelijke opvolger van
Weekers worden onder
anderen VVD-Kamerlid Mark Harbers en de Amsterdamse wethouder Eric Wiebes
genoemd. “Mark heeft wethouderservaring, maar de Belastingdienst is groot en
complex”, zegt Bos, die zelf meer ziet in Wiebes. “Dat is iemand die er, denk
ik, qua statuur en ervaring nog iets beter bij past. Het is ook vlak voor de
gemeenteraadsverkiezingen, dus een wethouder kan nu vrij makkelijk weg. Als we
een weddenschapje afsluiten, zou ik hem zetten op Wiebes.”