Politiek3 feb '14 08:21Aangepast op 3 feb '14 10:50

'Wiebes volgt Weekers op'

Auteur: BNR Webredactie

Erik Wiebes wordt naar alle waarschijnlijkheid de nieuwe staatssecretaris van Financiën. Bronnen in Den Haag bevestigen berichtgeving in De Telegraaf hierover aan BNR.

Volgens de Telegraaf staat alleen een veiligheidsonderzoek naar de kandidaat-staatssecretaris kan de benoeming van Wiebes nog in de weg staan. Uit dat onderzoek moet blijken of de nieuwe VVD-staatssecretaris geen bevlekt verleden heeft. Zo moet hij in ieder geval brandschoon zijn op fiscaal vlak, omdat hij als politiek verantwoordelijke over de Belastingdienst zal gaan.

Wiebes is op dit moment wethouder Verkeer en Vervoer in Amsterdam. En hoewel hij niet echt een financiële achtergrond heeft, wordt hij door de VVD kennelijk in staat geacht de aanzienlijke problemen bij de Belastingdienst aan te pakken. De partij zal hem op zijn vroegst morgen officieel naar voren schuiven als nieuwe staatssecretaris. Dan volgt nog een gesprek met premier Rutte en vervolgens de beëdiging door de koning. Eerde was Wiebes al topambtenaar bij het ministerie van Economische Zaken.

Noord/Zuidlijn
Als wethouder moest Wiebes onder meer de Noord/Zuid-metrolijn tot een goed einde brengen, zegt redacteur Fieke Nobel. "Hij staat bekend als crisismanager. Eerder was om de Noord/Zuidlijn al een wethouder afgetreden. Er is nu dus tevredenheid over zijn optreden want hij staat naar verluid al wat langer op de lijstjes voor de VVD."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen