Politiek30 jan '14 08:55Aangepast op 30 jan '14 10:49

Pechtold gaf VVD signaal over Weekers

Auteur: BNR Webredactie

D66-leider Alexander Pechtold heeft woensdagavond met VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra gebeld om hem te zeggen dat de positie van Weekers voor de oppositiefracties onhoudbaar was geworden.

Dat bood Weekers de kans zelf af te treden, in plaats van weggestuurd te worden. Ingewijden hebben dat donderdag gezegd.

Het telefoongesprek van Pechtold vond plaats kort voor de aanvang van de tweede termijn van het debat over Weekers. De oppositiefracties hadden toen net besloten dat ze een motie van wantrouwen tegen de VVD-bewindsman zouden indienen. Ze vonden zijn verweer over de problemen met toeslagen dermate zwak dat hij niet langer kon aanblijven. Weekers, ingeseind door Zijlstra, hield vervolgens de eer aan zichzelf door bij de heropening van het debat zijn vertrek aan te kondigen.

Akkoorden
Dat Pechtold de boodschap aan Zijlstra overbracht, heeft te maken met de rol die D66 vervult als grootste van de drie 'constructieve' oppositiefracties. De democraten sloten in het najaar, samen met ChristenUnie en SGP, een begrotingsakkoord en een pensioenakkoord met het kabinet, nadat ze eerder ook al betrokken waren bij het woonakkoord.

Wie Weekers gaat opvolgen, is nog niet bekend. In de wandelgangen wordt de naam van VVD-Kamerlid Mark Harbers veel genoemd. Hij is financieel woordvoerder van zijn fractie en deed als wethouder van Rotterdam bestuurlijke ervaring op.

Weekers biedt donderdag zijn ontslag officieel aan aan de koning. Dat gebeurt volgens bronnen in zijn omgeving schriftelijk.

Opvolger Harbers?
In het weekend wordt waarschijnlijk duidelijk wie Weekers gaat opvolgen. VVD'er Hij wordt opgevolgd door een partijgenoot, maar wie dat is, is nog niet bekend. De VVD zou enkele namen op het oog hebben.

In de wandelgangen wordt Kamerlid Mark Harbers veel genoemd. Hij is financieel specialist van de fractie en ex-wethouder van Rotterdam. Ingewijden denken echter dat de VVD andere kandidaten op het oog heeft.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen