Politiek3 feb '14 16:56

'Eric Wiebes geldt als een rekenwonder'

Auteur: BNR Webredactie

Hij is nog wethouder in Amsterdam, maar later deze week wordt hij geïnstalleerd als staatssecretaris van Financiën: Eric Wiebes. Bronnen in Den Haag hebben dat bevestigd tegenover BNR. Wiebes moet de chaos bij de Belastingdienst oplossen. "Hij is de laatste die je een gebrek aan financiële kennis kunt aanwrijven."

Dat zegt Bas Soetenhorst, verslaggever van Het Parool, op deze zender over de hoogstwaarschijnlijke opvolger van Frans Weekers. De VVD'er Wiebes is momenteel nog wethouder Verkeer en Vervoer in Amsterdam. Zijn benoeming lijkt opmerkelijk, aangezien de beoogd staatssecretaris geen financiële achtergrond heeft. Wel was hij eerder topambtenaar op het ministerie van Economische Zaken.

Rekenwonder
Volgens Soetenhorst heeft Wiebes z'n zaakjes wat betreft financiële kennis juist als geen ander voor elkaar. "Binnen het college geldt hij als een rekenwonder. Hij heeft ook het mantra 'effectiviteit per euro' geïntroduceerd. Dat is gretig door de collega's overgenomen. Er is niemand anders die zo met een vergrootglas kan speuren in een begroting en her en der onverwachte potjes geld tevoorschijn weet te trekken."

De Parool-journalist gelooft dat Wiebes de juiste man op deze post is. "Hij is iemand die het liefst z'n tanden zet in een project dat helemaal is vastgelopen. Volgens mij is dit er zo een."

Goede kant opgeduwd
Zijn ervaring op dit gebied? "Hij heeft in Amsterdam een paar lastige klussen de goede richting opgeduwd. Hij is er nog net geen vier jaar geweest, maar veel dingen zijn in werking gezet. Er was bijvoorbeeld een crisis rond de gemeentelijke automatisering en er was ook een verkeersdienst bij de gemeente, die nou niet overliep van capabele mensen. Beide heeft 'ie de goede kant op gekregen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen