Politiek29 okt '14 18:09Aangepast op 29 okt '14 18:39

'Historische dag voor zuidelijk Afrika'

Auteur: BNR Webredactie

Voor het eerst sinds 1994 staat een blanke president aan het roer van een Afrikaans land. Na de dood van de Zambiaanse president Michael Sata gisternacht, is vice-president Guy Scott benoemd tot interim president.

Twintig jaar na het beëindigen van het apartheidsregime staat voor het eerst weer een blanke man aan het hoofd van een Afrikaanse natie. "Dit is toch wel een beetje een historische dag", zegt BNR-verslaggever en oud-Afrika correspondent Arne Doornebal.

 

Natuurlijk ligt het wel gevoelig, zegt Doornebal. "Maar dat speelt meer in Zuid-Afrika waar het allemaal meer recent is. Zambia vierde vorige week nog haar 50-jarige onafhankelijkheid."

Local
In Zambia zelf waren de reacties overwegend positief. Doornebal: "Scott wordt omschreven door mensen als een 'zwarte man in een blanke huid'. Dat toont wel dat hij in het land veel steun heeft." Wat meespeelt is dat de 70-jarige Scott werd geboren in toenmalig Noord-Rhodesië, tegenwoordig Zambia.

"Hij spreekt de lokale taal, is econoom, was minister van Landbouw. Hij wordt gezien als iemand die daarin een belangrijke bijdrage heeft geleverd. Het gaat namelijk best goed Zambia. Het heeft een enorme hoeveelheid koper en is daarmee een belangrijk economisch land in zuidelijk Afrika."

Over 90 dagen vinden er nieuwe verkiezingen plaats. Onduidelijk is nog of Scott zich dan verkiesbaar stelt.  Een clausule in de Grondwet zou dat wellicht zelfs onmogelijk maken. Doornebal: "Scott is zelf dan wel in Zambia geboren, maar zijn ouders niet. Nu schijnt in die clausule te staan dat je daardoor niet mee zou mogen doen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen