Blijft Oekraïne van Russisch gas af?
Nu Rusland de gaslevering aan Oekraïne heeft stopgezet, is het de vraag hoe lang het duurt voordat Zuidoost-Europa onder een koude douche staat.
Volgens het Russische bedrijf Gazprom is de gaskraan naar Oekraïne dicht, nu Rusland nog wacht op een achterstallige betaling van de Oekraïners. Toch stroomt er nog wel degelijk gas door de leiding, namelijk gas dat bedoeld is voor de andere landen die op de leiding aangesloten zijn, zegt analist Sijbren de Jong van het The Hague Centre for Strategic Studies.
Het is nu de vraag of de Oekraïners netjes van dit gas af zullen blijven. De Jong: “In januari 2009 hebben de Oekraïners inderdaad ook gas afgetapt. Dat was natuurlijk in een winteromstandigheid, dus toen hadden ze dat gas ook harder nodig.”
Als ze het nu opnieuw doen, zegt De Jong, heeft dat natuurlijk consequenties voor de gasvoorziening aan Europese landen. “Dan hebben landen in Zuidoost-Europa daar het meest last van, aangezien zij het meest afhankelijk zijn van het gastransport dat door Oekraïne gaat.” Nederland is niet afhankelijk van Russisch gas.
'Gaslevering verloopt normaal'
De levering van gas
aan de Europese Unie verloopt normaal, zegt een woordvoerster van de
Europese Commissie vandaag. Er hebben zich nog geen problemen voorgedaan.
Oekraïne beschikt nog over opgeslagen gas. Het Oekraïense staatsgasbedrijf Naftogaz zegt dat het tot in december in de energiebehoefte kan voorzien. Volgens de woordvoerster van Brussel is het lastig te verifiëren of dit klopt.
Als Oekraïne inderdaad gas begint af te tappen, zullen de Russen de kraan dan maar helemaal dichtdraaien? “Je moet je afvragen of dat zinvol is”, zegt De Jong. “Het zal leiden tot enorme reputatieschade voor Gazprom. Dat is in het verleden al vaker gebeurd. En het zal de onderhandelingen op dit moment op Europees niveau over de herziening van onze energievoorraad een extra stimulans geven.”
Overleg mislukt
De EU trad de
afgelopen weken op als bemiddelaar in het gasconflict tussen Oekraïne en
Rusland. Afgelopen nacht mislukten de gesprekken. Een compromisvoorstel van
Europees commissaris Günther Oettinger (Energie) werd volgens Brussel door de
Russen afgeschoten. Kiev kon wel leven met het voorstel.
De EU blijft bereid op te treden als bemiddelaar. Data voor nieuwe gesprekken zijn er nog niet.