Politiek24 feb '14 11:33Aangepast op 24 feb '14 14:13

Onderhandelingen nucleaire top in eindfase

Auteur: BNR Webredactie

De onderhandelingen voor de nucleaire top eind maart in Den Haag bevinden zich in de eindfase. "We zijn een eind op streek, maar er moeten nog wat dingen geregeld worden de komende weken."

Dat zei de Nederlandse hoofdonderhandelaar Piet de Klerk maandag op een persbriefing op het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De top zal geen verdrag opleveren, maar wel een slotverklaring die de 53 landen gaan ondertekenen. De tekst daarvan ligt nog niet vast, maar volgens De Klerk is het "de schaduw van de top'' die er de komende weken voor zal zorgen dat de onderhandelaars hun strijd zullen staken en hun eindbod op tafel leggen.

De top moet er na eerdere toppen in Washington en Seoul opnieuw voor zorgen dat de wereld veiliger wordt en het nucleair terrorisme verder wordt voorkomen. Dat kan door gevaarlijk nucleair materiaal te verminderen, door het bestaande materiaal beter te beveiligen en door nauwer internationaal samen te werken.

Beveiliging van materiaal
Een verdrag voor de beveiliging van materiaal is al gesloten door 150 landen, maar het is pas geratificeerd door 73. Pas bij 100 ratificaties treedt het in werking. De Klerk hoopt dat dat dit jaar nog gebeurt. Maar ook dan blijft de beveiliging een nationale zaak, want verplichte inspecties door een internationale instelling liggen te gevoelig.

Nieuwe aanpak
Nederland introduceert op de top een nieuwe aanpak. De regeringsleiders en staatshoofden zullen zo min mogelijk verklaringen voorlezen en er zijn twee informele sessies gepland waar alle ambtenaren en diplomaten niet bij mogen zijn. Premier Mark Rutte zal die voorzitten.

Het doel van die informele sessies is om duidelijk te krijgen hoe het met de bestrijding van nucleair terrorisme verder moet na de laatste nucleaire top in 2016. Volgens De Klerk komt er geen verklaring van deze informele bijeenkomst die een "vrije discussie'' moet opleveren. Mogelijk dat Rutte en de Amerikaanse president Barack Obama, die in 2009 het initiatief nam voor de nucleaire toppen, er in de slotpersconferentie iets over zeggen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen