Pechtold: akkoord geeft duidelijkheid
D66-leider Alexander Pechtold is blij dat het akkoord over de begroting van volgend jaar naar zijn mening leidt tot beter onderwijs, meer banen en minder lasten voor mensen en bedrijven. De afspraken dragen volgens hem bij aan duidelijkheid en vertrouwen bij mensen.
"Ik heb begrip voor het chagrijn bij mensen dat de politiek het te vaak laat afweten. Vandaag laten we zien dat politiek Den Haag het wél kan'', stelde Pechtold vrijdagavond nadat kabinet, coalitie en oppositiefracties D66, ChristenUnie en SGP definitief overeenstemming hadden bereikt over aanpassingen van de begrotingsplannen.
Spiraal doorbroken
Met het akkoord is de negatieve spiraal van het steeds maar groeiend aantal werklozen doorbroken, zei een blije ChristenUnie-voorman Arie Slob. "We kunnen nu perspectief bieden aan mensen." Slob had niet gedacht dat het zou lukken de werkgelegenheid te verbeteren met de bezuinigingen van 6 miljard euro. "Ik had dat niet voor mogelijk geacht."
De partij wilde eigenlijk 3 miljard euro bezuinigen, maar ging toch praten. "Aan de kant staan was geen optie.''
Grote vinger in begrotingspap
SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij kan zich niet herinneren dat een kabinet heeft moeten gedogen dat oppositiepartijen 'zo´n grote vinger in de begrotingspap hebben'. Maar hij is ervan overtuigd dat het resultaat er beter van is geworden, zei hij tijdens een persconferentie over het begrotingsakkoord.
Hij wees erop dat bijzondere tijden vragen om bijzondere oplossingen. De SGP onderhandelde vooral mee, omdat het ontluikende economisch herstel volgens Van der Staaij niet mocht worden gesmoord door een politieke impasse. Hij is er tevreden mee dat er meer geld naar het gezin gaat, dat de belastingdruk omlaaggaat en dat er goed oog is voor de positie van alleenverdieners. Dat zijn volgens Van der Staaij de kernpunten van de SGP in het akkoord.
GroenLinks: weinig eerlijk delen
Door het akkoord 'krijgen de rijkste 15
procent van de huishoudens een cadeau van een half miljard euro. Dat is
zonde van het geld en heeft weinig te maken met eerlijk delen', vindt GroenLinks-leider Bram van Ojik, die eerder uit de
onderhandelingen met het kabinet stapte.
Van Ojik vindt het verder betreurenswaardig dat het kabinet 'blijft focussen op 6 miljard extra bezuinigen en dat een fundamentele omslag naar een duurzame economie uitblijft'. Volgens hem worden de grootste milieuvervuilers niet aangepakt.
GroenLinks is wel blij met de investeringen in het onderwijs en met het terugdraaien van de bezuinigingen op zelfstandigen.
Wilders: blunder
PVV-leider Geert Wilders vindt het akkoord dat het kabinet vrijdagavond heeft gesloten met oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP 'een historische blunder'. De partijen zorgen er volgens hem voor 'dat het sloopkabinet Rutte 2 nog langer in het zadel kan blijven zitten'.
Wilders vindt het akkoord 'gerommel in de marge'. "Rutte kan 99 procent van zijn agenda blijven uitvoeren. Het slopen gaat dus keihard door. Het nivelleren gaat door. Het kapotbelasten gaat door. Het afbreken van de zorg gaat door. Dit akkoord lost de crisis niet op. Brussel eist 6 miljard en Brussel krijgt 6 miljard. Het is een historische blunder."