Politiek15 mei '14 14:43

Kamp: Steun kernreactor Petten niet vanzelfsprekend

Auteur: Melvin Captein

Minister Henk Kamp van Economische Zaken vindt het niet vanzelfsprekend dat een financiële injectie van de overheid de kernreactor in Petten draaiende moet houden. Hij wil eerst onderzoeken of het rendabel is steun te verlenen.

Minister Henk Kamp. ANP
Minister Henk Kamp. ANP

Dat zegt de bewindsman in BNR Zakendoen Met.

In de kernreactor worden medische isotopen geproduceerd die artsen gebruiken om tumoren op te sporen en te behandelen. Wegens veroudering dreigt de reactor te moeten sluiten, wat zou betekenen dat wachtlijsten voor kankerpatiënten kunnen oplopen.

Nieuwe reactor
Kamp erkent dat de activiteiten van de reactor en beheerder NRG erg belangrijk zijn. "Daarom is er een plan gemaakt, waarbij er over tien jaar een volledig nieuwe reactor in Petten moet staan. De provincie Noord-Holland en de Rijksoverheid hebben de financiën beschikbaar gesteld om dat op orde te krijgen."

De beheerder heeft nu echter gezegd dat ze tot de komst van de nieuwe reactor flink moeten investeren om de huidige reactor operationeel te houden, zegt Kamp. "Ze denken dat ze die investering kunnen terugverdienen, en vragen daarbij om financiële ondersteuning van de overheid.”

De minister wil niet zeggen om welk bedrag het gaat en of de overheid dat gaat betalen. “Het gaat wel om een bedrijf waar honderden mensen werken, waaronder veel hoogopgeleiden. Bedrijven in de buurt zijn aan de reactor verbonden. Als er iets speelt met betrekking tot de continuïteit van het bedrijf, dan past daar in eerste instantie zorgvuldigheid.”

Realistisch
Momenteel onderzoekt Kamp hoe reëel het is dat een eventuele lening vanuit de overheid wordt afgelost. “We kijken daarbij ook naar technische aspecten. Kunnen we inderdaad tien jaar vooruit als er een investering wordt gedaan of moet er over een of twee jaar opnieuw geïnvesteerd worden? Dat moeten we eerst bekijken voordat we een verantwoord besluit kunnen nemen. Ik hoop ook dat dat een positief besluit zal zijn.”

Eerder vandaag deed Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber (ChristenUnie) een oproep dat het geld er hoe dan ook moet komen. Kamp reageert realistisch: “We houden vanzelfsprekend rekening met de belangen van kankerpatiënten, maar het is niet vanzelfsprekend dat 30 procent van de patiënten van over de hele wereld afhankelijk is van de productie van een vijftigjarige reactor in Nederland. Er zijn ook andere landen die plannen hebben voor nieuwe reactoren. Daar kijken we ook naar.” Kamp verwacht binnen enkele maanden een beslissing over een eventuele financiële injectie te kunnen nemen.

Gerelateerde artikelen