Politiek24 apr '14 19:03

Teeven weigert enkelband op te geven

Auteur: Eva Oude Elferink

Staatssecretaris Fred Teeven van Justitie weigert zijn plannen voor de invoering van de enkelband op te geven. Dat bleek vanmiddag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Maar de oppositiepartijen zijn nog altijd tegen en ook in de Eerste Kamer maakt Teeven weinig kans.

De voeten van Joost Eerdmans, die in 2005 de werking van de enkelband uittestte
De voeten van Joost Eerdmans, die in 2005 de werking van de enkelband uittestte

Waarom Teeven dan toch koppig doorzet? Simpel: de bezuinigingen moeten worden gehaald. De invoering van de elektronische enkelband moet de staatssecretaris een besparing van 16 miljoen euro opleveren.

In het huidige voorstel komen gevangenen die zich goed gedragen en die de helft van hun straf hebben uitgezeten in aanmerking voor een enkelband. Volgens Teeven scheelt dat niet alleen geld, maar zou het ook beter zijn voor de resocialisatie van de gedetineerden.

Niet constructief
"Maar er zijn ook allerlei bezwaren", zegt politiek verslaggever Hans Verbeek. Die komen niet vanuit de hoek van de VVD en PvdA, maar vanuit de Raad van State en de oppositiepartijen. Zelfs de 'zogenoemde constructieve drie' hebben aangegeven niet mee te gaan in de plannen van Teeven.

Tijdens het debat in de Tweede Kamer vanmiddag wees D66-Kamerlid Gerard Schouw de staatssecretaris erop dat zijn wet zal stuklopen in de Eerste Kamer. "Het verfrissende hieraan is wel dat je merkt dat hier nu eens geen deal over is gesloten met de constructieve oppositiepartijen", zegt Verbeek.

Nieuwe strategie
Dat erkent Teeven ook. Met betrekking tot dit wetsvoorstel heeft hij een andere strategie gekozen, zo zei hij vanmiddag. "Die heet gewoon 'Kamer voor Kamer'. De Eerste Kamer en de wijze senatoren gaan het wetsvoorstel beoordelen op het moment dat het hun Kamer bereikt. En daarna gaat de regering proberen ook in die Kamer te overtuigen."

Toch is de kans groot dat de staatssecretaris ook daar zal vastlopen. Verbeek: "Hij lijkt ervan uit te gaan dat als hij dan toch moet buigen, hij dat liever in de Eerste Kamer doet. Of hij lijkt erop te gokken nog andere partijen achter zich te krijgen. Vooralsnog is dit een staaltje powerplay zoals we dat kennen van Teeven. Maar hij is er nog niet."

Gerelateerde artikelen