Politiek15 okt '14 10:16Aangepast op 15 okt '14 11:23

Oud-VVD-minister kraakt milieubeleid kabinet

Auteur: BNR Webredactie

De plannen van het kabinet over duurzaamheid en energie rammelen en zijn ondoordacht. Dat zegt oud-milieuminister namens de VVD, Pieter Winsemius, op BNR. Volgens hem voert de regering al jarenlang een ‘raar’ beleid op energiegebied.

In gesprek met BNR-presentator Roelof Hemmen geeft hij eerst het voorbeeld van windmolenparken. “Eerst zetten we de parken op zee ver uit de kust. Dan denken we: dit wordt te duur. Dan wordt het wat dichterbij. Dan zeg je: er moeten niet zoveel parken zijn, want dan moet je weer aanvoerlijnen maken. Dan maak je wat minder parken en krijg je kortere aanvoerlijnen.”

Hij concludeert: “De diepgang van het beleid is niet sensationeel.”

Zet zonnepanelen op bietenveld
Dan over het beleid op het gebied van zonne-energie: “Als je zon goed wil opvangen, zet je de zonnepanelen op een bietenveld neer. Dan kan je ze precies onder de goede hoek neerzetten, op een heel veld."
 
Winsemius gaat ook in op de vraag of er twee Kamers moeten blijven in de volksvertegenwoordiging. De Eerste Kamer wordt ‘op een vreemde manier gekozen’, reageert hij. Daarom moet kritisch worden gekeken naar ons democratische stelstel, vindt Winsemius.

“De klassieke rol van de Eerste Kamer is die van reflectie, nadenken. De Tweede Kamer is altijd wat opgewonden, daar wordt wat doorgeschoten. Er worden wetten gemaakt met te scherpe randen. Ook wel eens dat je denkt: die wet is midden in de nacht gemaakt. Dan komt de Eerste Kamer, die ‘m nog eens tegen het licht houdt, ‘tegen’ de Grondwet. De Eerste Kamer denkt nog eens na, er zitten allemaal wijze mensen."

Reflectie
Die reflectie heeft wel z’n voordelen, gaat hij verder. "Maar dat is best veranderd, omdat die nu ineens serieus in de politiek getrokken is. Daar kan een aantal niet goed tegen. De Eerste Kamer wordt dan gepolitiseerd. Dan wordt het link. En er zit wel wat anders in: de Eerste Kamer is sowieso met een curieus systeem gekozen wordt. Met Provinciale Staten en weet ik wat."
 

Gerelateerde artikelen