Politiek17 apr '14 18:55

Oppositie eist inzage in zorgakkoord

Auteur: BNR Webredactie

De oppositie in de Tweede Kamer eist opheldering over de zorgdeal die gisteravond werd gesloten. Het kabinet kwam met de 'bevriende' oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP tot een akkoord over de langdurige zorg. De bezuiniging wordt wat verzacht, de keuzevrijheid van patiënten blijft behouden.

In totaal wordt er 360 miljoen euro extra uitgetrokken, onder meer voor de langdurige zorg. Die wordt per1 januari overgeheveld naar de gemeentes. De extra bijdrage moet die overgang soepel doen verlopen.

Essentie
De essentie van het zorgakkoord is dat de zorg beter en goedkoper wordt, vatte premier Mark Rutte eerder vandaag samen. "We blijven werken aan kwaliteitsverbetering, efficiencyverhoging en betaalbare zorg langs de lijnen van het hoofdlijnenakkoord. Daarbij is ook vastgesteld dat de keuzevrijheid van patiënten blijft behouden."

Extra geld voor betaalbare, efficiënte zorg met behoud van keuzevrijheid dus.

Inzage
Maar de oppositiepartijen zijn nog lang niet tevreden. Die eisen inzage in de afspraken die zijn gemaakt. "Naar welke onderdelen in de zorg gaat die 360 miljoen euro precies? En wat is er afgesproken over artikel 13 in de zorgverzekeringswet waarin de keuzevrijheid van patiënten wordt gewaarborgd", reageerde SP-voorman Emile Roemer.

Een meerderheid steunt de wens van Roemer om 'het hele verhaal te horen'. Volgende weken vergadert de Kamer over het zorgakkoord.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen