Politiek13 nov '13 03:09Aangepast op 13 nov '13 09:39

Kwart miljoen mensen mag stemmen

Auteur: BNR Webredactie

Bijna 250.000 mensen uit enkele gemeenten in Friesland en Zuid-Holland mogen vandaag hun stem uitbrengen voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Diederik Samsom onderstreept het belang van gemeentelijke politiek. "Het is vooral belangrijk voor Leeuwarden, Heerenveen, Friese Meren en Alphen aan den Rijn zelf, want de gemeenteraad gaat straks over veel meer zaken dat tot nu toe: hoe je zorg organiseert, hoe je mensen aan het werk helpt, onderwijs; veel meer dan vroeger bepaalt de gemeente straks hoe je zorg en werk krijgt, en dat is best belangrijk."

Campagne
Bang om flink te verliezen in het 'rode Noorden' is Samsom niet. "Ik heb de afgelopen weken veel campagne gevoerd, ook in het noorden. Ik heb gezien dat de PvdA daar nog altijd heel sterk is. Ik heb gezien hoe mijn lokale partijgenoten actief de straat op gaan en de deuren langs gaan. Het is nog niet eenvoudig in een herindelingsverkiezing, maar ik heb goede hoop op een goede uitslag."

"Verkiezingen zijn altijd iets waar naar gekeken zal worden. Ik heb zelf een herindelingsverkiezing meegemaakt in Vleuten-De Meern", zegt VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra. "Ik weet dat je nauwelijks een peil kunt trekken op herindelingsverkiezingen, omdat allerlei sentimenten rond de herindeling daarin meespelen. Desondanks zullen er allerlei analyses losgelaten worden op de verkiezingen, dus het is allemaal heel relatief."

PVV
"In der beschränkung zeigt sich der meister", zegt Geert Wilders, die met zijn PVV niet meedoet aan de tussentijdse verkiezingen. "Onze kracht zit er niet in om op dit moment in heel Nederland massaal aan gemeenteraadsverkiezingen mee te doen." Ook de SP doet overigens niet in alle gemeenten mee.

Die zijn nodig omdat de gemeenten worden heringedeeld. Enkele gemeenten gaan samen, waardoor een nieuwe gemeenteraad moet worden gekozen. In Zuid-Holland gaat het om Alphen aan den Rijn, Rijnwoude en Boskoop. Vanaf 1 januari bestaat daar alleen nog de gemeente Alphen aan den Rijn.

In Friesland is de situatie iets ingewikkelder. De gemeente Boarnsterhim wordt opgeheven. Twee delen van die gemeente gaan naar Leeuwarden en Heerenveen. Een kleiner deel wordt met Skarsterlân samengevoegd. Die gemeente gaat op haar beurt samen met Lemsterland en Gaasterlân-Sleat op in de nieuwe gemeente De Friese Meren. In al deze gemeenten vinden herindelingsverkiezingen plaats. Het vierde deel van Boarnsterhim gaat via een grenscorrectie naar Súdwest-Fryslân. Die gemeente doet mee aan de reguliere gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar.

De stembureaus zijn op de meeste plekken open van 7.30 uur tot 21.00 uur.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen