Politiek6 nov '13 06:07

PvdA wil cultuuromslag bij boerenbedrijven

Auteur: ANP Nieuws

Om de Nederlandse agrarische bedrijven echt duurzaam te laten zijn, moet er een einde komen aan de de slechte arbeidsomstandigheden en uitbuiting van werknemers.

ANP
ANP

PvdA-Tweede Kamerlid Sjoera Dikkers maakte het afgelopen jaar een rondgang langs agrarische bedrijven en pleit vandaag voor een cultuuromslag.

Minimumloon
Dikkers stelt dat er zoveel misgaat dat dit geen incidenten meer zijn. Zij vindt dat staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) met de sector afspraken maakt om de arbeidsomstandigheden te verbeteren. "Vaak wordt er gewerkt onder het minimumloon en is het slecht gesteld met de veiligheid. Het kan niet zo zijn dat de Nederlandse landbouw afhankelijk is van uitbuiting. Er moet echt een cultuuromslag komen. Duurzame landbouw is ook een landbouw die zorgvuldig omgaat met de medewerkers.''

Want: "Bedrijven maken vaak gebruik van Oost-Europese arbeidskrachten die onder het minimumloon werken. Zij klagen niet en werken hard. Mede daardoor mislukken de plannen om werklozen aan het werk te krijgen in tuinbouw keer op keer. Die vicieuze cirkel willen we doorbreken.”

De Tweede Kamer debatteert woensdag over de begroting Landbouw, Visserij en Natuur.

Gerelateerde artikelen