Politiek27 dec '13 15:26

'Aboutaleb vergelijkt appels met peren met landbouwuitspraken'

Auteur: BNR Webredactie

Het is dom van Europa dat de helft van het budget aan landbouw op gaat. Dat vindt de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb. Europarlementariër Esther de Lange reageert op BNR: "Aboutaleb zegt: aandacht voor landbouw is dom. Ik zeg: de stad moet ook eten."

Aboutaleb vindt dat de focus er op moet komen te liggen dat 80 procent van de Europese burgers over 15 jaar in de stad woont. De Lange: "Ik vind het vooral heel opvallend dat hij zich nu roert, dat hij nu zijn mond opendoet. Het kabinet VVD-PvdA zat twee jaar én een jaar geleden aan tafel toen het echt ging over waar het Europese budget heenging. Toen was het hele verhaal vooral 'we willen een miljard minder betalen en waar het naar toe gaat, maakt het ons niet zoveel uit'."

Appels met peren
Dat wil niet zeggen dat Aboutaleb er niks meer over mag zeggen, vervolgt ze. "Hij moet alleen wel z'n cijfers correct hebben. Het is niet de helft. We hebben het over 35 procent. Nog steeds veel geld natuurlijk, zij het dat het landbouwbeleid en het voedselbeleid het enige beleid is dat Europees volledig wordt bepaald en betaald. Als je kijkt naar sociale zaken waar Aboutaleb het over heeft: daar is Europees geld voor, het Europees Sociaal Fonds bijvoorbeeld. Maar dat is grotendeels nationaal beleid en nationaal budget. Hij is dus een beetje appels met peren aan het vergelijken. Als ik kijk naar alle uitgaven, nationaal en Europees, dan gaat er nog geen 2 procent naar veilig en voldoende voedsel. Ik denk dat dat niet te veel is."

Ik heb het over de totale uitgaven voor landbouw en voedsel. Die zijn 1 à 2 procent als je naar nationale en Europese budgetten kijkt. Aboutaleb zegt: aandacht voor landbouw is dom. Ik zeg: de stad moet ook eten. Rotterdam is bovendien een stad die een doorvoerhaven is, veel voor voedsel."

Overhevelen
Aboutaleb kijkt alleen maar naar Europa, waar 35 procent van het budget naar landbouw gaat. Zou er niet iets kunnen worden overgeheveld van landbouw naar de steden? "Dat gebeurt al. Vroeger was het landbouwbudget het grootste budget van de Europese Unie. Aboutaleb zegt nog steeds: dat is niet zo. Juist het budget voor regionaal beleid, steden en sociale projecten is inmiddels het grootste budget geworden. Dus nogmaals, dat gebeurt al. [...] Ik zou graag van Aboutaleb willen weten of hij van het sociale beleid en het grote stedenbeleid een beleid maken dat, net als dat van landbouw, Europees bepaald en betaald wordt? Dat kan, maar dan ben je weer bevoegdheden aan het overdragen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen