Politiek23 mei '14 17:30

Zweeds model voor opvang asielzoekers

Auteur: Eva Oude Elferink

Staatssecretaris Fred Teeven van Justitie kijkt naar andere mogelijkheden om asielzoekers met kinderen op te vangen dan in detentiecentra. Zijn inspiratie? Zweden.

De staatssecretaris is op de vingers getikt door Nils Muiznieks, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Raad van Europa. Volgens Muiznieks is het opsluiten van asielzoekers in detentiecentra een schending van de mensenrechten. Met name het gevangenzetten van kinderen noemt hij 'zorgelijk'.

"Opsluiten is een allerlaatste redmiddel. Kinderen mogen nooit gevangen worden gezet. Niet in een gevangenis en niet in een detentiecentrum voor migranten", zegt Muiznieks. "Het is goed dat de commissaris hier aandacht voor vraagt, maar ik was er al mee bezig en het wordt opgelost", reageert Teeven.

Zweden
Zo is de staatssecretaris onder meer naar Zweden afgereisd om te kijken hoe zij daar omgaan met de toegenomen migrantenstroom. Een 'leerzame' ervaring, volgens Teeven. Hij denkt er nu over het 'Zweedse model' over te nemen.

"Dan moet je denken aan een detentiefaciliteit in het midden van het land zonder cellen, zonder tralies, maar wel met een muur eromheen en binnen een kinderopvang binnen."

Verdwijnen
Volgens Teeven worden in Nederland al even geen uitgeprocedeerde gezinnen meer opgesloten. Maar ze moeten wel in de gaten worden gehouden, zegt hij. "Veel gezinnen verdwijnen in de illegaliteit, terwijl ze het land moeten verlaten en uitgezet moeten worden. Daar zijn we nu wat anders voor aan het verzinnen."

Teeven wil de Kamer binnenkort gaan informeren over zijn plannen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen